Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Maahanmuuttajataustaisille valmennusta verkossa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, XAMK, on mukana kehittämässä maahanmuuttajataustaisille korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta verkkototeutuksena. Hankkeen tavoitteena on luoda mm. yhtenäinen hakumenettely ja se palvelee maahanmuuttajataustaisia eri puolilla Suomea. Verkkovalmennusta on tarkoitus päästä testaamaan käytännössä jo vuoden 2019 kesällä. Valmentajasta valmiiksi -hanke

Lue koko juttu

Ilmoittaudu Elomarkkina kulkueeseen

Elomarkkinat järjestetään Haminassa 9.-11.8.2018. Perinteisen avajaiskulkueen järjestämisestä vastaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kehittyvä Hamina ry. RUK:n kentältä klo 17.00 lähtevän avajaiskulkueen reitti kulkee Raatihuoneen kautta Fredrikinkadulle ja kiertää Kauppatorin Puistokadun ja Kaivokadun kautta. Avajaisohjelma alkaa heti kulkueen päätyttyä Kesäpuistossa sijaitsevan Puistotalon terassilla. 

Ilmoita oma yhdistys, seura tai yritys mukaan kulkueeseen 25.7. mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ

 

Lue koko juttu

Oma paikka maailmassa

Portugalissa biologiksi valmistunut Joana rakastaa Suomen luontoa, ihailee sen moninaisuutta ja arvostaa sen puhtautta. Portugalin ympärivuotisiin aurinkopäiviin tottunut Joana myöntää kuitenkin, että Suomen valottomimmat talvikuukaudet ovat hänelle vaikeita; kylmä ja pimeä vaativat yhä totuttelua – ja kummallinen kieli. Joanalla on takan vuoden pituinen suomen kielen peruskurssi Jamilahden kansanopistossa. Hän toivoo voivansa jatkaa opiskelua syksyllä, sillä hän tietää, että kielen hyvä hallinta parantaa paitsi työllistymismahdollisuuksia, niin auttaa myös ymmärtämään uuden kotimaan ihmisiä, heidän ajatuksiaan ja tapojaan. Joana kiittääkin Jamilahden kansanopiston opetusta, joka tarjoaa kielenopetuksen lisäksi paljon kulttuurituntemusta. Myös monikansallinen opiskeluryhmä tuo lisäarvoa opiskeluun: – On hienoa oppia tuntemaan erilaisia ihmisiä, eri kansallisuuksia ja erilaisista lähtökohdista tulleita.

Joana työskentelee kesän siivoojana Jamilahden kansanopistossa.  Vanhan kartanon alue on laaja ja tekemistä riittää. Joana on tyytyväinen kesätyöhönsä, vaikka mieli halajaakin oman alansa, meribiologian, pariin. – Olen sydämeltäni biologi, eläimet ja kasvit ovat maailmaani. Mutta ensin pitää saada suomenkielentaito riittävälle tasolle, hän lausuu päättäväisenä. Joanalta luonnistuu portugalin ja suomen kielen lisäksi englanti sekä espanja ja ranska.

Suomessa Joanaa aluksi ihmetytti korkea verotus, mutta hän on tullut ymmärtämään asian. – Suomessa on korkeatasoinen sosiaali- ja terveydenhuolto sekä hyvät koulutusmahdollisuudet, Joana luettelee. Hänen mukaansa Portugalissa ei esimerkiksi ole mitään opiskeluun liittyviä taloudellisia tukia, vaan vanhemmat joutuvat maksamaan lastensa yliopisto-opiskelun. – Ei ole ihme, että monet suomalaiset ovat niin korkeasti koulutettuja, hän summaa.

Haminaa Joana kuvailee kauniiksi, mutta pieneksi kaupungiksi. – Samoihin ihmisiin törmää jatkuvasti, hän nauraa. – Jopa linja-autonkuljettajakin tietää, miltä pysäkiltä tulen ja missä jään pois. Portugalista Joana kaipaa vain kahta asiaa – Rakastan portugalilaista ruokaa ja aurinkoa! Biologin työt löytynevät aikanaan muualta kuin Haminasta, mutta kaksi ja puoli vuotta on kuitenkin osoittanut, että hän on löytänyt oman paikkansa maailmassa; uusi kotimaa tuntuu kodilta.

Teksti: Pia Puheloinen

 

Lue koko juttu

Unelmana toiveammatti

– Mieluummin töissä kuin sohvalla, toteavat Ilona ja Maria yhteen ääneen. He iloitsevat kaupungin kesätyösetelin myötä saamastaan työrupeamasta Rodnik ry:llä. Molemmat tytöt toimivat lasten kesäkerhon ohjaajina. – Leikitään ja lauletaan ja käydään retkillä, he selventävät työkuvaansa. – Ja vahditaan, he nauravat ja myöntävät, että haastavinta on saada lapset kuuntelemaan ja tottelemaan. – Mutta kyllä he aina lopulta niin tekevät.

TET-työkokemusta molemmat ovat kerryttäneet monipuolisesti muun muassa päiväkodissa, sotilaskodissa ja kukkakaupassa, mutta kesätyönä tämä on Ilonalle ensimmäinen, Maria työskenteli samassa pestissä Rodnik ry:llä jo viime kesänä. – Oli kiva tulla tuttuun ympäristöön ja tuttujen ihmisten pariin, hän sanoo ja lisää samaan hengenvetoon, että ihan yhtä kivaa on tutustua uusiinkin ihmisiin. Kesätyön kestoa, kuuttakymmentä tuntia, tytöt pitävät sopivana. Tulevalle palkalle on selvät suunnitelmat: – Säästöön, ilmoittaa Ilona. – Käyttöön, sanoo Maria, joka suunnittelee uuden puhelimen hankkimista.

Kohti omaa unelmaa

Sekä Maria että Ilona arvostavat Haminaa asuinpaikkana. – Kaikki tarvittava on pyöräilymatkan päässä, he kiittelevät.  – Eikä ole suurkaupungin ruuhkia. Risuja saa huonoksi muuttuneet liikenneyhteydet Haminasta muualle päin Suomea. Vapaa-aikana nuorille neidoille ovat Haminan nuorisopaikoista tutuksi tulleet Jaspis ja nuorisotalo, lisäksi Ilona on mukana jo neljättä vuotta Haminan teatterin harrastusporukassa.

Molemmat tytöt suuntaavat syksyllä Haminan lukioon. – Vähän jännittää, he tunnustavat. Mutta vielä ehtii ottaa rennosti ja nauttia kesästä. Maria aikoo viettää kivoja kesäisiä hetkiä kavereiden kanssa, Ilonan suunnitelmissa on reissut Venäjälle ja Ranskaan. Ja sitten pikkuhiljaa opiskelujen myötä kohti unelma-ammattia. – Oikeastaan tällä hetkellä ainut unelma on, että saisi ammatin, jota kovasti haluaa, tytöt kuvailevat. Marian kohdalla se tarkoittaa lääkärin ammattia, Ilona pohtii vielä usean vaihtoehdon äärellä. Elämä on edessä ja se hymyilee kilpaa kesäisen auringon kanssa.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Palvelumuotoilun ja tuotteistamisen työpaja

Millainen on yrityksesi asiakaskokemus?
Millaisia tuotteita tai palveluita yrityksesi tarjoaa tulevaisuudessa?
Tunnetko asiakkaasi päämääriä? Mitkä ovat sinun?

Tervetuloa hyvinvointi- ja palvelualoille suunnatun palvelumuotoilun ja tuotteistamisen työpajaan!

Ma 10.9.2018 klo 13 – 18

Kumppanuustalo Hilma/Haminan Varuskuntakerho, Kadettikoulunk. 3

  •  Opit palvelumuotoilun, palvelun tarinallistamisen ja tuotteistamisen perusasioita
  • Saat käyttöösi hyödyllistä aineistoa, jolla pääset eteenpäin uusien palvelujen suunnittelussa
    ja tuotteistamisessa
  • Luot systemaattisempia tapoja ymmärtää asiakaskokemuksia, tunnistaa asiakastarpeita
    tai lisätä palveluusi erottuvuus- ja ainutlaatuisuustekijöitä

Työpajan sisällöllisenä ohjaajana toimii kouluttaja/muotoilija/yrittäjä Kai Hämäläinen, joka on työskennellyt pitkään palvelumuotoiluun liittyvissä tutkimus- ja kehityshankkeissa sekä alan
yrittäjänä. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita palvelumuotoilun oppikirjoihin ja ammattijulkaisuihin.

Pajalle ilmoittautuneille lähetetään ennakkotehtävä, joka otetaan pajalle mukaan.

Tilaisuudessa iltapäiväkahvitarjoilu.

Osallistumismaksu 15 €/hlö suoritetaan Kehittyvä Hamina ry:n tilille:
FI60 5506 0020 1100 01
Eräpäivä 31.8.2018
Maksun viite: työpaja + yrityksen nimi

Ilmoittautumislinkki

Lue koko juttu

Sesongista sesonkiin - Miinalaisen Puutarha

Timo Miinalainen esittelee kauppapuutarhan tiloja: 1 500 neliötä täynnä taimia, kukkia ja yrttejä. Alkukesän sesonki näkyy ja tuntuu, päivät ovat pitkät, liikkeelle lähdetään jo ennen aamukuutta. Timo ajaa maanantaista lauantaihin Loviisan torille, vaimo Haminan. Keskiviikkoisin ehditään vielä Karhulankin torille ja pari kertaa alkukesästä Miehikkälään. – Silkkaa hulluutta! nauraa Timo sesonkiajan uurastukselle, mutta lisää sitten: – No, työt tehdään ajallaan, sitten voi ottaa rennommin, tässä on tämä yrittäjän vapaus. Miinalaisen Puutarha ei pyöri pelkästään Miinalaisen pariskunnan voimin, myös tilapäisapua tarvitaan. Parikymppiset pojat auttelevat viikonloppuisin, tyttärestä saadaan taas kesätyöntekijä.

– Kesäkuun loppuun mennessä nämä pitäisi olla tyhjät, sanoo Timo ja viittaa kädellään kasvirunsauteen. – Sitten jatketaan loppukesän kukilla aina kanervakauden loppuun saakka. Joulukukkamyyntiä harjoitetaan pop up -periaatteella ja siihen varataan jo kahdeksatta kertaa kiinteä tila Karhulasta. Ja tietysti tilaustöitä, kuten morsiussidontaa ja hautajaisvihkoja, tehdään ympäri vuoden.

Ei kateutta yrittäjien välillä

Timo ajautui, alun perin vanhempiensa perustamaan kauppapuutarhaan heti armeijan jälkeen. Omaa kolmekymppistä yrittäjätaivalta Timo juhlii parin vuoden kuluttua. – Alan osaamista siirtyi vanhemmilta, mutta ennen kaikkea on tullut opittua kantapään kautta, Timo hymyilee ja kiittelee alansa toimijoitten mutkatonta suhtautumista toisiinsa.
– Kateutta en ole huomannut yrittäjien välillä, päinvastoin, kokemuksia ja tietoa vaihdetaan auliisti.

Tiiviin työn vastapainoksi Timo käy pari kertaa viikossa pelaamassa Metsäkylän aktiivisessa lentopalloporukassa. Hän on myös aloittanut uudestaan karateharrastuksensa. – Valtavan hyvä laji, kehuu Timo. – Karatessa yhdistyy kehonhallinta, lihashuolto sekä täydellisen keskittymisen kautta rentoutuminen. Myös musiikki on tärkeä osa elämää. Sitä Timo harrastaa Metsäkylän mieskuorossa. – Autolla ajaessa ja töitä tehdessäkin minulla on usein kuulokkeet korvilla. – Useimmiten sieltä kuuluu vähän raskaampaa musiikkia, kuten heviä, sanoo mies syli täynnä kukkia.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kohti työelämää! -hanke
Pia Puheloinen, hankevetäjä
Puhelin 040 5161 327
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!