Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Unelmana toiveammatti

– Mieluummin töissä kuin sohvalla, toteavat Ilona ja Maria yhteen ääneen. He iloitsevat kaupungin kesätyösetelin myötä saamastaan työrupeamasta Rodnik ry:llä. Molemmat tytöt toimivat lasten kesäkerhon ohjaajina. – Leikitään ja lauletaan ja käydään retkillä, he selventävät työkuvaansa. – Ja vahditaan, he nauravat ja myöntävät, että haastavinta on saada lapset kuuntelemaan ja tottelemaan. – Mutta kyllä he aina lopulta niin tekevät.

TET-työkokemusta molemmat ovat kerryttäneet monipuolisesti muun muassa päiväkodissa, sotilaskodissa ja kukkakaupassa, mutta kesätyönä tämä on Ilonalle ensimmäinen, Maria työskenteli samassa pestissä Rodnik ry:llä jo viime kesänä. – Oli kiva tulla tuttuun ympäristöön ja tuttujen ihmisten pariin, hän sanoo ja lisää samaan hengenvetoon, että ihan yhtä kivaa on tutustua uusiinkin ihmisiin. Kesätyön kestoa, kuuttakymmentä tuntia, tytöt pitävät sopivana. Tulevalle palkalle on selvät suunnitelmat: – Säästöön, ilmoittaa Ilona. – Käyttöön, sanoo Maria, joka suunnittelee uuden puhelimen hankkimista.

Kohti omaa unelmaa

Sekä Maria että Ilona arvostavat Haminaa asuinpaikkana. – Kaikki tarvittava on pyöräilymatkan päässä, he kiittelevät.  – Eikä ole suurkaupungin ruuhkia. Risuja saa huonoksi muuttuneet liikenneyhteydet Haminasta muualle päin Suomea. Vapaa-aikana nuorille neidoille ovat Haminan nuorisopaikoista tutuksi tulleet Jaspis ja nuorisotalo, lisäksi Ilona on mukana jo neljättä vuotta Haminan teatterin harrastusporukassa.

Molemmat tytöt suuntaavat syksyllä Haminan lukioon. – Vähän jännittää, he tunnustavat. Mutta vielä ehtii ottaa rennosti ja nauttia kesästä. Maria aikoo viettää kivoja kesäisiä hetkiä kavereiden kanssa, Ilonan suunnitelmissa on reissut Venäjälle ja Ranskaan. Ja sitten pikkuhiljaa opiskelujen myötä kohti unelma-ammattia. – Oikeastaan tällä hetkellä ainut unelma on, että saisi ammatin, jota kovasti haluaa, tytöt kuvailevat. Marian kohdalla se tarkoittaa lääkärin ammattia, Ilona pohtii vielä usean vaihtoehdon äärellä. Elämä on edessä ja se hymyilee kilpaa kesäisen auringon kanssa.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Palvelumuotoilun ja tuotteistamisen työpaja

Millainen on yrityksesi asiakaskokemus?
Millaisia tuotteita tai palveluita yrityksesi tarjoaa tulevaisuudessa?
Tunnetko asiakkaasi päämääriä? Mitkä ovat sinun?

Tervetuloa hyvinvointi- ja palvelualoille suunnatun palvelumuotoilun ja tuotteistamisen työpajaan!

Ma 10.9.2018 klo 13 – 18

Kumppanuustalo Hilma/Haminan Varuskuntakerho, Kadettikoulunk. 3

  •  Opit palvelumuotoilun, palvelun tarinallistamisen ja tuotteistamisen perusasioita
  • Saat käyttöösi hyödyllistä aineistoa, jolla pääset eteenpäin uusien palvelujen suunnittelussa
    ja tuotteistamisessa
  • Luot systemaattisempia tapoja ymmärtää asiakaskokemuksia, tunnistaa asiakastarpeita
    tai lisätä palveluusi erottuvuus- ja ainutlaatuisuustekijöitä

Työpajan sisällöllisenä ohjaajana toimii kouluttaja/muotoilija/yrittäjä Kai Hämäläinen, joka on työskennellyt pitkään palvelumuotoiluun liittyvissä tutkimus- ja kehityshankkeissa sekä alan
yrittäjänä. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita palvelumuotoilun oppikirjoihin ja ammattijulkaisuihin.

Pajalle ilmoittautuneille lähetetään ennakkotehtävä, joka otetaan pajalle mukaan.

Tilaisuudessa iltapäiväkahvitarjoilu.

Osallistumismaksu 15 €/hlö suoritetaan Kehittyvä Hamina ry:n tilille:
FI60 5506 0020 1100 01
Eräpäivä 31.8.2018
Maksun viite: työpaja + yrityksen nimi

Ilmoittautumislinkki

Lue koko juttu

Sesongista sesonkiin - Miinalaisen Puutarha

Timo Miinalainen esittelee kauppapuutarhan tiloja: 1 500 neliötä täynnä taimia, kukkia ja yrttejä. Alkukesän sesonki näkyy ja tuntuu, päivät ovat pitkät, liikkeelle lähdetään jo ennen aamukuutta. Timo ajaa maanantaista lauantaihin Loviisan torille, vaimo Haminan. Keskiviikkoisin ehditään vielä Karhulankin torille ja pari kertaa alkukesästä Miehikkälään. – Silkkaa hulluutta! nauraa Timo sesonkiajan uurastukselle, mutta lisää sitten: – No, työt tehdään ajallaan, sitten voi ottaa rennommin, tässä on tämä yrittäjän vapaus. Miinalaisen Puutarha ei pyöri pelkästään Miinalaisen pariskunnan voimin, myös tilapäisapua tarvitaan. Parikymppiset pojat auttelevat viikonloppuisin, tyttärestä saadaan taas kesätyöntekijä.

– Kesäkuun loppuun mennessä nämä pitäisi olla tyhjät, sanoo Timo ja viittaa kädellään kasvirunsauteen. – Sitten jatketaan loppukesän kukilla aina kanervakauden loppuun saakka. Joulukukkamyyntiä harjoitetaan pop up -periaatteella ja siihen varataan jo kahdeksatta kertaa kiinteä tila Karhulasta. Ja tietysti tilaustöitä, kuten morsiussidontaa ja hautajaisvihkoja, tehdään ympäri vuoden.

Ei kateutta yrittäjien välillä

Timo ajautui, alun perin vanhempiensa perustamaan kauppapuutarhaan heti armeijan jälkeen. Omaa kolmekymppistä yrittäjätaivalta Timo juhlii parin vuoden kuluttua. – Alan osaamista siirtyi vanhemmilta, mutta ennen kaikkea on tullut opittua kantapään kautta, Timo hymyilee ja kiittelee alansa toimijoitten mutkatonta suhtautumista toisiinsa.
– Kateutta en ole huomannut yrittäjien välillä, päinvastoin, kokemuksia ja tietoa vaihdetaan auliisti.

Tiiviin työn vastapainoksi Timo käy pari kertaa viikossa pelaamassa Metsäkylän aktiivisessa lentopalloporukassa. Hän on myös aloittanut uudestaan karateharrastuksensa. – Valtavan hyvä laji, kehuu Timo. – Karatessa yhdistyy kehonhallinta, lihashuolto sekä täydellisen keskittymisen kautta rentoutuminen. Myös musiikki on tärkeä osa elämää. Sitä Timo harrastaa Metsäkylän mieskuorossa. – Autolla ajaessa ja töitä tehdessäkin minulla on usein kuulokkeet korvilla. – Useimmiten sieltä kuuluu vähän raskaampaa musiikkia, kuten heviä, sanoo mies syli täynnä kukkia.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Kesäpuiston piknik la 9.6. klo 18 - 20.30

Kehittyvä Hamina ry järjestää kaikille avoimen yhteisen piknikin Haminan puistossa lauantaina 9.6. klo 18 - 20.30.
Tule mukaan ja tuo perheesi, ystäväsi, naapurisi - ihan kaikki ovat tervetulleita yhteiseen pöytään ikään katsomatta! 

Pakkaa koriin ruoat, juomat sekä astiat tai osta Kamu!n herkullinen piknikkori (sis. kahvi/tee, Fentimans virvoke, Linnoituksen vuohenputkipiiras, Kamu!n savulohisalaattia, Pienet leipäset ja jälkiruuaksi Raparperi-valkosuklaakuppikakut sekä naposteluhedelmiä) - hintaan 21€/ hlö ennakkoon tilattuna vähintään vuorokautta ennen. Helppoja vaihtoehtoja on myös tilata syötävää kuljetuksella Kotipizzasta tai hakea Take away annos Hesestä.

Sitovat ilmoittautumiset tällä lomakkeella https://goo.gl/forms/ACcVTdZwCIz9BVJ03.

 

Lue koko juttu

Intohimona hiukset

Kodikkaan talon viehättävällä portilla tulee vastaan asiakas; kello on vasta kymmenen, mutta hän on jo päivän toinen. Kampaaja Irina Läätin päivä alkaa kahdeksalta ja loppuu – sitten kun loppuu, asiakaslähtöisen joustavasti. Irina pitää kampaamoa Yrjönkadun kodissaan jo viidettä vuotta, aiemmin hän toimi Kolsilassa. – Osa asiakaskuntaa on uutta, osa edellisestä paikasta tuttua. Kampaamon palvelut kattavat niin leikkaukset, värjäykset, permanentit kuin kampauksetkin.

Parasta työssään Irina kokee olevan ihmisten kohtaamiset. Hän arvostaa monimuotoista ja monialaista asiakaskuntaansa. – Olisi tylsää tehdä aina samanlaista tukkaa, hän toteaa. – Erilaisilla ihmisillä on erilaiset tarpeet, mutta vaativin asiakaskunta on lapset, he eivät millään malttaisi pysyä paikallaan, varsinkaan pojat, nauraa Irina. Kolmen pojan äitinä hän tietää, mistä puhuu.

Juhlanaihetta

Suomessa Irina on viihtynyt jo yli kaksikymmentä vuotta. Tänä vuonna hän juhlii ammattinsa 30-vuotispäivää. – Yrittäjyys on minun juttuni, Irina vakuuttaa.  Ammattiin valmistumisen jälkeen hän työskenteli tovin toisen palveluksessa, tosin silloinkin yrittäjämäisesti työskennellen: palkka kertyi tehdyn työn mukaisesti.

Irina osallistuu mielellään alansa täydennyskoulutuksiin ja myös tuote-edustajilta hän saa tärkeää ja ajantasaista tietoa eri tuotteista.  – Oman ammattitaidon ylläpitämiseen liittyy uusien trendien hallinta. Ammattitaidon ylläpitämisessä on tärkeää myös omasta työhyvinvoinnista huolehtiminen. Kampaajan työ on fyysistä ja se tuntuu hartioissa. Vastapainoksi Irina harrastaa erimuotoista jumppaa – ja hyödyntää muiden yrittäjien hyvinvointipalveluja, kuten hierontaa.

Lapsuuden eväät

Irina isovanhemmat olivat karjalaisia. Lapsuudesta Irina on saanut mukaansa tarinoita, karjalanpiirakoita ja joulukirkon – hyvin suomalaisia juttuja. Sieltä kantautuu myös Irinan positiivinen ja päättäväinen elämänasenne: – Elämässä on pärjättävä, hän sanoo napakasti. – Oma pää on pidettävä ja omiin kykyihin ja tavoitteisiin luotettava. Sen asenteen hän toivoisi välittävän myös jälkipolville; myös sille seitsemän kuukauden ikäiselle miehenalulle, ensimmäiselle lapsenlapselleen. – Mummona on ihanaa, sanoo Irina lempeästi ja näyttää hetken uneksuvalta, mutta havahtuu saman tien: seuraava asiakas jo odottaa.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Kesätuulella Haminassa -tapahtuma su 27.5.2018

Mikä uuden torilavan nimeksi? Kuka on KoruMies Arvi? Catwalkin söpöin koira?
Mukana myös HP, Surprise-tanssiryhmä, Hamina Kvartetti ja Rock Criminals! 

Kehittyvä Hamina ry:n ja Haminan kaupungin yhteistyössä organisoima Kesätuulella Haminassa -tapahtuma järjestetään sunnuntaina 27.5. klo 10 - 14 kauppatorilla. Ohjelmassa mm. uuden torilavan vihkiäiset sekä kojumyyntiä, pomppulinna, polkuautorata.... Kehittyvä Hamina ry kutsuu jäsenyrityksiään mukaan leppoisaan kesätunnelmaan!
Kaikille avoin torimyyntimahdollisuus! Katso ilmoittautumislinkki
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfemB-1tCepC0YmmIIPjZ6uRvF-y8aVQ9YiVQfVslNlW2vCvA/viewform

Aurinkoisin kevätterveisin
Kehittyvä Hamina ry

Lue koko juttu

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kohti työelämää! -hanke
Pia Puheloinen, hankevetäjä
Puhelin 040 5161 327
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!