Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Haminan kukkiva kulttuurikesäHaminan kukkiva kulttuurikesä

Haminan kukkiva kulttuurikesä

Edelleen elämme poikkeuksellisia aikoja. Tästä huolimatta Haminassa vietetään kukkivaa kulttuurikesää. Luvassa on Rauli Virtasen valokuvanäyttely Haminan Bastionissa 4.6-15.8 2021 ja Jukka Rintalan - Tamara Aladin näyttely Tanelinkulmassa, eli Aladinin kaupunkipalatsissa 2.7-15.8 2021. Näiden lisäksi tapahtuu paljon, joten kannattaa seurata uutisointia Haminan Kaupungin somessa!

Kehittyvä Hamina ry. suunnittelee uutta kesätapahtumaa elokuun loppuun, nyt peukut pystyyn että koronatilanne sallii turvallisen tapahtuman järjestämisen. Mukavaa kesää!

Lue koko juttu

Majoituspalvelua suurella sydämellä!

Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mereltä käy tuulenvire. Gasthaus Kallioranta Haminan Norsviikintiellä tarjoaa majoittujille luonnonläheisen pysähtymispaikan, ympärillään rauhoitettu maa- ja vesialue. Lintubongareita houkutteleva, kansainvälisestikin tunnettu Lupinlahden kosteikko lintutorneineen sijaitsee lähietäisyydellä, kuten myös kaupungin paras uimaranta, Pitkäthiekat. 

Suuri, mutta lempeä talonkoira Manta tervehtii tulijaa parilla nuuhkaisulla. Se on jo oppinut, että pihalle tupsahtelee vieraita tämän tästä. Kolme kotikissaa lepäilee sisätiloissa, ja onpa talossa vielä pikkuruisia kissanpentujakin. – Eläimet tuntuvat olevan vetonaula heille, jotka eivät voi itse pitää lemmikkiä, kertoilee gasthaus-emäntä Virve Häkkinen. Hänen mukaansa tänä vuonna suurin osa majoittujista on – matkustusrajoituksista johtuen - suomalaisia, vuosien aikana majoittujia on tullut kuitenkin peräti 35:stä eri maasta. Majoituskapasiteetti yltää kesäaikaan seitsemääntoista paikkaan, talvisin hiukan vähempään. Enempään ei olisi haluakaan, sillä gasthausmaiseen tyyliin vieraille halutaan tarjota emännän ja isännän aikaa. – Tarvitaan myös pelisilmää nähdä, kuka haluaa olla yksin ja kuka taas on selvästi seuran tarpeessa. Useimmat tahtovat kuitenkin kokea yhteisöllisyyttä. He tulevat hetkeksi osaksi omaa elämäämme, jopa jouluna.

Ekologisuutta ja vieraanvaraisuutta

Virve on saanut kiitosta ekologisuudestaan, kierrätys näkyy vanhan entisöintinä sekä ideoituna uusiokäyttönä niin majoitustiloissa kuin ulkonakin. Myös puhdas ruoka on matkailijoiden mieleen; yhdessä tehtyyn päivälliseen haetaan lisukkeet ryytimaalta ja aamiaisen oheen marjoja lähimetsästä. Polkupyörät tarjotaan vierailijoiden käyttöön maksutta, ja jos vieras tarvitsee pyykkihuoltoa, tai hänen oma pyöränsä tarvitsee huoltoa, sekin onnistuu. – Kaikesta ei veloiteta, vaan palvelut ovat osa vieraanvaraisuutta, Virve toteaa.

Virven mielestä gasthaustoiminnan parasta antia on yllätyksellisyys, kuten silloin kun kaksi oslolaista melojaa saapui Loviisan etappinsa jälkeen lopen uupuneina gasthausin rantaan. Tai kun japanilainen nuorikko halusi avioliittoneuvoja. Tai kun ukrainalainen harmonikkamestari näppäili sulosointuja rantakalliolla. Tai kun venäläinen laivastoupseeri ja saksalainen merikarhu kohtasivat – ja ystävystyivät.

Kohtaamisia Virve järjestää myös vieraidensa ja paikallisten yrittäjien välille; vieraalle tarjotaan tarvittaessa tutun ruokapaikan tai lahjatavaraliikkeen käyntikortti suositusten kera. – Lähiyrittäjien tunnetuksi tekeminen on parasta yrittäjäyhteistyötä. 

Virvestä on moneksi ja monelle. Gasthaus Kallioranta on sydämen asia, mutta myös moninainen yhdistystoiminta sekä tukiperhetoiminta ovat lähellä sydäntä. Ja tietysti talonkoira Manta, kierrätyksenä sekin tullut, ja loppuelämäksi kodin saanut karvaturri, joka kotikissojen kera toivottaa kesähuonemajoitukseen tervetulleeksi myös kaikki nelijalkaiset kaverit.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Tavataan Hallinkulmassa

Pitkän linjan ravintola-alan työkokemus teki Markku ”Nipa” Porkasta lopulta yrittäjän. Hän on isännöinyt Haminan torin kupeessa sijaitsevaa Hallinkulmaa vuodesta 2016, sitä ennen muutaman vuoden samassa kiinteistössä toiminutta kesäravintola Terassia. Koulutustaustaa Nipalle on kertynyt paitsi hotelli- ja ravintola-alalta, myös tapahtumatuotannosta. Muun muassa teatteriharrastuksestaan tunnettu Nipa vaikuttaa myös Haminan kaupungin valtuustossa sekä toimii Haminan Energian hallituksen puheenjohtajana. – Poikamiehenä ehtii moneen, kuittaa Nipa vaatimattomasti.

Korona kuritti, muttei kaatanut

Haminaa Nipa luonnehtii tapahtumakaupungiksi, ihmisenkokoiseksi, viihtyisäksi ja turvalliseksi. – Mutta elinkeinopoliittisesti myös haavoittuvaksi, sen koronapandemia on osoittanut. Pandemia on kurittanut erityisesti ravintola-alaa, mutta elämä on opettanut kuusikymppistä laittamaan jäitä hattuun muuttuvissa tilanteissa: vuosikymmenten takainen velkasaneeraus toi perspektiiviä pandemian tuomaan kriisiin.
– Yritysten koronatuesta on puhuttu paljon, mutta omalla kohdallani tuki ei ihmeitä tee seitsenkertaisen liikevaihdon menetyksen rinnalla, Nipa summaa ja korostaa, että väliaikaisen alasajon käskytti valtio. Hän suhtautuu kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen, vaikka rajoitukset vielä pidättelevät normaaliin vauhtiin pääsyä.
– Lupa olisi 80:lle asiakaspaikalle, mutta sisään saa ottaa nyt vain 40. Onneksi porukka on lähtenyt jo kuitenkin liikkeelle, hän kiittelee.

Yrittäjän hyvä fiilis

Nipan puheesta kuuluu, että asioita on tullut pohdittua, luottamustoimien tueksi ja vähän muutenkin. Kehittämisajatuksia soljuu elinkeinopoliittisista panostuksista ympäristön viihtyvyyden edistämiseen ja kaikkeen siltä väliltä. – Juttua riittää jokaiselle asiakkaalle, myöntää Nipa. Hän luonnehtii ravintolansa tunnelmaa välittömäksi. – Parasta on asiakkaiden eri-ikäisyys. Siitä miksauksesta saa energiaa tällainen iltaruskon poikakin, Nipa naurahtaa. – Setä jaksaa yhä heilua.

Yrittäjyyteen Nipa suhtautuu realistisesti. – Kun laskut ja palkat on maksettu, niin siitä se syntyy, yrittäjän hyvä fiilis. Jos yrittäjäksi alun perin tuli vähän vahingossa ajauduttua, niin suunta on nyt ainakin selvä: tällä konseptilla työuran loppuun saakka. 

Teksti: Pia Puheloinen

 

Lue koko juttu

Yhdistys sai uuden puheenjohtajan

Kehittyvä Hamina ry:n vuosikokouksessa 19.3.2020 päätettiin olla keräämättä jäsenmaksuja vuodelta 2020 pieniltä yrityksiltä ja yhdistyksiltä koronan aiheuttamien menetysten vuoksi. Kokous valitsi yhdistykselle uuden puheenjohtajan, joka on jo ennestään tuttu muutaman vuoden takaa: Sanna Vapalahti, Sisustus Laventelin ja Pikku Pepitan yrittäjä. Samalla valittiin myös hallitukseen kaksi uutta jäsentä Virve Häkkinen ja Jarno Koivula. Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä ja rahastonhoitajana toimii Kirsi Pohjankoski.

Jäsenet:
Haminan kaupungin edustaja Simo Kaksonen ja hänen varahenkilönsä Minna Nordström ja Paula Kouki
Jorma Haapamäki; Hamimedia Oy/Uutislehti Reimari
Tiina Korttila; Tacci Second Hand
Sari Oleander; Taverna Tervanaru
Ville Meronen; K-Supermarket Kanuuna
Anneli Haimi, Posliinitar AnnMaarit
Anu Kaukiainen
Virve Häkkinen; Gasthaus Kallioranta UUSI

Varajäsenet:
Mervi Visuri; Haminan seudun auto
Jarno Koivula; Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula UUSI

Asiantuntijajäsen Cursorista Tiina Paavola
varalla Sanna Nikki

Yhteissähköposti yhdistyksen toimihenkilöille
kehittyvahamina(at)gmail.com

Lue koko juttu

Taverna Tervanarun perheyritys

Se oli oma perhe, joka sai Olli Oleanderin 23 v. innostumaan yrittäjyydestä. Ekamista kokiksi valmistunut Olli oli aiemmin työskennellyt muun muassa Kotkan Varissaaressa sijaitsevassa ravintola Vaakussa sekä Levillä. – Molemmat tahot ovat olleet hyviä kausiravintolatoiminnan oppipaikkoja, kiittelee Olli. Pieni Vuohisaaressa sijaitsevasta Haminan Pursiseuran ravintolasta Olli innostui käydessään siellä taidenäyttelyssä.

– Perheen voimin pahoiteltiin haminalaisina sitä, ettei näin loistavalla paikalla ollut ravintolatoimintaa. Mietittiin, että no, ruvetaan sitten itse, Olli naurahtaa. Näin syntyi ravintola Loisto. Nyt alkava kesä on perheyrityksen toinen kausi. Tämän kesän avajaiset ovat hieman myöhässä, johtuen tuotantotilojen remontista, jota on toteutettu hyvässä hengessä yhdessä kiinteistön omistajan, Haminan Pursiseuran kanssa.

Yrittäjäasenteella ja itseään toteuttaen

Perheyrityksen parhaimpina puolina Olli pitää sitä, että lähtökohtaisesti asioista ajatellaan melko samalla tavalla ja vähintäänkin ollaan samalla aaltopituudella - ja vaikka joskus kiireen ja paineen alla kilahtaakin, niin se ei ole koko maailmaa. – Itse toimin keittiövastaavana, äitini kulkee keittiön ja salin väliä ja nyt on siskokin aloittanut kokkiopinnot. Perheen ulkopuolisia työntekijöitä ovat ravintolavastaava sekä pari extraajaa, venekuskin hommia hoitelee kummisetä, luettelee Olli ja myöntää tiimin olevan yksi parhaimmista, jossa on työskennellyt. Olli on nähnyt useita ravintolakonsepteja ja pitää palkitsevana mahdollisuutta toteuttaa nyt omia näkemyksiä.

Yhteistyö hyödyttää kaikkia

Kiinteistö oli ilman ravintolatoimintaa useamman vuoden, mutta viime kesän perusteella asiakkaat ovat löytäneet takaisin. – Sää oli toki myös puolellamme, mutta oli meillä myös tekemisen meininki, kertoo Olli. Tänä kesänä Loisto jatkaakin hyväksi havaitulla konseptilla, joka sisältää paljon yhteistyötä myös muiden yrittäjien kanssa. – Suosittu sikajuhla toteutettiin yhdessä Takaladon Liha & Kalan sekä valaistusalan yrityksen Illumitechin kanssa, joka järjesti Loistoon myös upean Valojen yö -valaistuksen. Myös kesäterassi Aallokon uusiin vetäjiin on jo ehditty luoda yhteistyökontakti.

Ravintola Loiston kesän tapahtumatarjonta, ruokalista, vuokrasaunan uusittu konsepti ja vierasvenelaiturivaraukset www.finnrest.fi

Teksti: Pia Puheloinen

 

Lue koko juttu

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Sanna Vapalahti, puheenjohtaja
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!