Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Kuka on vuoden 2019 Touhutonttu?

Taas etsitään haminalaista Touhutonttua! Kuka sinun mielestä on se innokkain touhuaja, joka iloisin mielin puuhaa, järjestää, edustaa tai muuten vaan on se paras esimerkkin kaupungissamme?

Kaikkien 26.11. mennessä ehdotuksen jättäneiden kesken arvotaan 100 euron lahjakortti Joulunavaus-tapahtumassa perjantainan 29.11.2019 Haminan kauppatorilla. Voittaja saa käyttää lahjakortin valitsemaansa Kehittyvä Hamina ry:n jäsenyritykseen. Touhutonttu palkitaan tietenkin myös tapahtumassa.

Jätä ehdotuksesti tästä linkistä!

 

Lue koko juttu

Ilmoittaudu elomarkkinakulkueeseen

Elomarkkinat järjestetään Haminassa 8.-10.8.2018. Perinteisen avajaiskulkueen järjestämisestä vastaa Kehittyvä Hamina ry. RUK:n kentältä klo 17.00 lähtevän avajaiskulkueen reitti kulkee Raatihuoneen kautta Fredrikinkadulle ja kiertää Kauppatorin Puistokadun ja Kaivokadun kautta. Avajaisohjelma alkaa heti kulkueen päätyttyä Kesäpuistossa sijaitsevan Puistotalon terassilla.

Ilmoita oma yhdistys, seura tai yritys mukaan kulkueeseen 26.7. mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ

Lisätietoja kehittyvahamina(at)gmail.com

Lue koko juttu

Kesätuulella Haminassa 2019

Varaa paikkasi tapahtuma-alueelta tai Siivouspäivän kirppikseltä 15.5. mennessä. Tämän jälkeen lähetämme kaikille ilmoittautuneille info-kirjeen ja ohjeet paikkamaksun suorittamiseksi. HUOM! Omat pöydät mukaan.

VARAUKSET TÄSTÄ LINKISTÄ https://forms.gle/T45E5PhjyYteGB5j8

Lisätietoja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lue koko juttu

Loistava perheyritys

Se oli oma perhe, joka sai Olli Oleanderin 23 v. innostumaan yrittäjyydestä. Ekamista kokiksi valmistunut Olli oli aiemmin työskennellyt muun muassa Kotkan Varissaaressa sijaitsevassa ravintola Vaakussa sekä Levillä. – Molemmat tahot ovat olleet hyviä kausiravintolatoiminnan oppipaikkoja, kiittelee Olli. Pieni Vuohisaaressa sijaitsevasta Haminan Pursiseuran ravintolasta Olli innostui käydessään siellä taidenäyttelyssä.

– Perheen voimin pahoiteltiin haminalaisina sitä, ettei näin loistavalla paikalla ollut ravintolatoimintaa. Mietittiin, että no, ruvetaan sitten itse, Olli naurahtaa. Näin syntyi ravintola Loisto. Nyt alkava kesä on perheyrityksen toinen kausi. Tämän kesän avajaiset ovat hieman myöhässä, johtuen tuotantotilojen remontista, jota on toteutettu hyvässä hengessä yhdessä kiinteistön omistajan, Haminan Pursiseuran kanssa.

Yrittäjäasenteella ja itseään toteuttaen

Perheyrityksen parhaimpina puolina Olli pitää sitä, että lähtökohtaisesti asioista ajatellaan melko samalla tavalla ja vähintäänkin ollaan samalla aaltopituudella - ja vaikka joskus kiireen ja paineen alla kilahtaakin, niin se ei ole koko maailmaa. – Itse toimin keittiövastaavana, äitini kulkee keittiön ja salin väliä ja nyt on siskokin aloittanut kokkiopinnot. Perheen ulkopuolisia työntekijöitä ovat ravintolavastaava sekä pari extraajaa, venekuskin hommia hoitelee kummisetä, luettelee Olli ja myöntää tiimin olevan yksi parhaimmista, jossa on työskennellyt. Olli on nähnyt useita ravintolakonsepteja ja pitää palkitsevana mahdollisuutta toteuttaa nyt omia näkemyksiä.

Yhteistyö hyödyttää kaikkia

Kiinteistö oli ilman ravintolatoimintaa useamman vuoden, mutta viime kesän perusteella asiakkaat ovat löytäneet takaisin. – Sää oli toki myös puolellamme, mutta oli meillä myös tekemisen meininki, kertoo Olli. Tänä kesänä Loisto jatkaakin hyväksi havaitulla konseptilla, joka sisältää paljon yhteistyötä myös muiden yrittäjien kanssa. – Suosittu sikajuhla toteutettiin yhdessä Takaladon Liha & Kalan sekä valaistusalan yrityksen Illumitechin kanssa, joka järjesti Loistoon myös upean Valojen yö -valaistuksen. Myös kesäterassi Aallokon uusiin vetäjiin on jo ehditty luoda yhteistyökontakti.

Ravintola Loiston kesän tapahtumatarjonta, ruokalista, vuokrasaunan uusittu konsepti ja vierasvenelaiturivaraukset www.finnrest.fi

Teksti: Pia Puheloinen

 

Lue koko juttu

Kotipizza + Social Hamburger

Jo jokusen vuoden ajan Haminan Kotipizzan yrittäjätiimi on hakenut yritykselleen kasvua lisätoiminnan avulla. – Kun Social Burgerjoint siirtyi Kotipizza Groupin alle, tuntui tämä parhaalta vaihtoehdolta, kertoo yrittäjä Satu Peltola. Satu on pyörittänyt Haminan Kotipizzaa siskonsa Sini Peltolan kanssa jo vuodesta 2010. Tänä vuonna siskokset saivat uuden kumppanin yrittäjätiimiinsä Sanna Salopaasista.

Social Burgerjoint asettuu samaan kortteliin Kotipizzan kanssa, avajaisia vietetään vapun tienoilla. Haminassa avattava hampurilaispaikka on ketjun viides, muut sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Konseptin idea on tarjota korkealaatuisia, mutta kohtuuhintaisia hampurilaisia. – Tässä tuodaan premium burgeri kaikkien saataville, kuvailee Satu. – Ja meillä on tosi vahva usko ja luottamus, että tämä tulee toimimaan Haminassa! Yrittäjäkolmikosta jokainen työskentelee jatkossa sekä pizzojen että hampurilaisten parissa, joskin Satu ottaa päävastuun Kotipizzasta, Sini ja Sanna Social Burgerjointista.
– Molemmat paikat ovat yhtä tärkeitä, vakuuttaa Satu.

Työtä ja työpaikkoja

Myös Social Burgerjoint toimii franschising-periaatteella. Satun kokemus franschisingista on pelkästään positiivinen. – Taustalta löytyy aina tukea, neuvontaa ja koulutusta, markkinointi on yhtenäistä ja suunnitelmallista, muiden yrittäjien kanssa vaihdetaan kuulumisia ja kokemuksia, Satu luettelee.

Uusi toiminta edellyttää myös kouluttautumista. – Onneksi työntekijät ovat olleet talossa jo niin kauan, että hommat hoituvat vaikka koko yrittäjätiimi on koulutuksessa, kiittelee Satu. Kotipizza työllistää yrittäjätiimin lisäksi kolme kokoaikaista työntekijää, hampurilaispaikan myötä rekrytointitarvetta on lisäksi kahdelle kokoaikaiselle työntekijälle. – Onhan tämä jo aika erilaista kuin alussa, jolloin olimme Sinin kanssa vain kahdestaan, Satu pohtii. – Olemme paiskineet kovasti töitä ja myynti on noussut joka vuosi. Myös ketju on mahdollistanut sen sopivilla uudistuksilla ja pysymällä ajan hermolla.

Erilaiset vahvuudet tukevat toisiaan

Satulla ja Sinillä on suurtalouskokkikoulutus, Sannalla kaupallisen alan koulutus. Satu kertoo yrittäjätiimin jäsenten vahvuuksien tukevan toinen toistaan: Satu huolehtii ja tarkkailee, että tuote on konseptin mukainen ja asiakaspalvelu kohdallaan. Sini hallitsee numerot sekä työsuhde- ja verotusasiat. Sanna on digitalisaatio-osaamisellaan vienyt tunnuslukujen seurannan ja työvuorolistojen laatimisen nykyaikaiselle tasolle. – Yhteistä meille on se, että tykkäämme kaikki varsinaisen tuotteen valmistamisesta ja asiakaskohtaamisista, summaa Satu ja nauraa: – Meillä on lisäksi samanlainen, outo huumorintaju.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Vekkuva: Mukautuminen takaa töitä

Kuvauksen ammattilainen Vesa Hovi keräsi kahdeksan vuoden ajan monipuolista kuvausalan osaamista Raikuvan Raimo Rautiaisen ohjauksessa, kunnes ryhtyi itse yrittäjäksi ja perusti Vekkuvan Raatihuoneentorin kulmalle. – Yrittäjäksi ryhtyminen kieltämättä ensin pohditutti, mutta lopulta homma pantiin pakettiin yhdessä kuukaudessa, muistelee Vesa ja kiittää sujuvasta yhteistyöstä TE-toimistoa ja Cursoria. Vesa kertoo jatkaneensa kuvausalalla Raikuvan hengessä, mutta omilla ratkaisuilla. Kaksivuotisen yrityksensä sijaintia Vesa kuvailee mielenkiintoiseksi.
– Haminan uusvanhaan keskustaan on muotoutunut modernia yrittäjyyttä. On hienoa olla siinä mukana.

Videokuvauksella hyvät näkymät

Yrittäjän oma, syvä mielenkiinto videokuvaukseen näyttäytyy tätä nykyä liiketoiminnassa: yrityksen liikevaihdosta jo puolet koostuu erilaisista videokuvauskeikoista. – Videokuvaus on tulevaisuuden juttu viestinvälittäjänä, uskoo Vesa. Mutta myös perinteisellä valokuvauksella on oma paikkansa. – Yksityishenkilöiden muotokuvat ovat yhä oleellinen osa liiketoimintaa. Valokuvauksia tehdään sekä tunnelmallisessa studiossa että ulkomaailman vaihtuvissa taustoissa. – Kuvan tavoite määrittää ympäristön, Vesa painottaa. Liiketoimintaa tukevana toimintoina hän pitää muun muassa kuvauslaitteiston neuvontapalvelua ja pientarvikemyyntiä. – On yhä olemassa vakituinen asiakaskunta, joka ostaa perinteistä kinofilmiä. Arkirutiinia ovat myös passikuvat ja kuvakioskista tulostettavat digilähtöiset kuvat.

Omasta työstä pitää tykätä

Vesa kokee kasvaneensa alalle ja myöntää tuntevansa intohimoa työtään kohtaan. Kun homma luistaa, niin tunteja ei lasketa. Myöskään haasteet eivät lannista vaan pikemminkin motivoivat. Kuvaustavasta riippumatta mieluisinta Vesalle on yhä ihmisen kuvaaminen. – Kannattaa ylipäänsä tehdä asioita, josta tykkää, se välittyy asiakkaillekin, sanoo Vesa ja raottaa omaa tulevaisuuden haavettaan. – Sellainen, jossa taiteellisuus ja teknisyys yhdistyvät: pitkä elokuva. Ei välttämättä kaupallisuuden näkökulmasta, vaan ennen kaikkea kokemuksen.

Ilo oppia toisilta

Vesa korostaa yhteistyötä muiden saman alan yrittäjien kanssa. – Toiminta on tehokkaampaa, kun on kumppaniyrittäjiä ympärillä. Jokaisella on omat vahvuutensa ja vuorovaikutuksella saadaan paras tulos. Videokuvauksessa Vesa on itseoppinut, jatkuva kiinnostus syventää omaa osaamista ja muilta videovaikuttajilta otetaan kiitollisena vinkkejä vastaan. – Kantapään kauttakin tulee oppia hankittua. Sekin tuntuu sopivan omalle luonteelle, nauraa Vesa.

Kotisivut www.vekkuva.fi

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!