Naapuriyrittäjä ei ole kilpailija, vaan yhteisyökumppani

Kaksi kaupanalan yrittäjää olivat saman tilanteen äärellä: miten taata yrityksen riittävä henkilöstöresurssi ja toisaalta keventää palkanmaksutaakkaa?
– Kun suhtautuu naapuriyrittäjään kuin yhteistyökumppaniin, niin keskinäisellä yhteistyöllä ja ymmärryksellä voi edistää myös liiketoimintaa, muotoilee Sisustus Laventelin ja Pikku Pepitan kauppias Sanna Vapalahti tyytyväisenä.
Esimerkkinä hyvästä kumppanuudesta Vapalahti sekä Valo&Tilan yrittäjä Susanna Peri, ovat kokeilleet kevättalvesta saakka yhteistyöllistämismallia, jonka myötä Sannan liikkeessä jo pitkään työskenneelle Emmi Sarvilahdelle on voitu varmistaa riittävät työtunnit ja toisaalta Peri on saanut tarvitsemaansa työapua. Asiakaspalvelusta pitävä Emmi itse kokee työskentelyn kahdessa eri paikassa tuovan mukavaa vaihtelua.
– Mielestäni liikkeiden tuotevalikoimakin tukee osaltaan toinen toistaan, sanoo Emmi. – On myös tuntunut mukavalta oppia uutta, hän toteaa viitaten Valo&Tilan sähkötarvikevalikoimaan.

Tapa työllistää ja työllistyä

Susanna Peri liputtaa yhteistyöllistämismallin puolesta niin työnantajan kuin työntekijänkin näkökulmasta. – Ennen yrittäjyyttä olen itsekin työskennellyt saman aikaisesti kahden eri yrittäjän palveluksessa. Se on hyvä tapa työllistyä, hän painottaa. Perin mukaan kahdessa eri kaupassa työskenteleminen vaatii työntekijältä paljon. – Ei riitä, että on paikalla päivystämässä, pitää myös myydä.
Työntekijältä edellytetään joustavuutta ja molempien työpaikkojen käytänteiden omaksumista sekä lisäksi tietysti vaihtelevan ja monipuolisen tuotevalikoiman hallintaa.
– Toisaalta hyvä myyjä myy mitä vain, tietää Peri. – Ja Emmi on osoittanut siinä ammattitaitonsa, hän kiittelee.

Monta tapaa tehdä yhteistyötä

Haasteena molemmat yrittäjät pitävät resurssitarpeen samanaikaisuutta. – Samat sesonkiajat, samat kaupunkitapahtumat, samat hiljaisemmat ajat, Vapalahti kuvailee.
– Mutta sopimalla ja sovittelemalla niistä selviydytään. Molemmat yrittäjät toteavat, ettei yhteistyöllistäminen ole heillä ainoa kumppanuuden osoitus: kauppiaat saattavat vaihdella keskenään myös myytäviä tuotteita ja esimerkiksi pakkausmateriaalia on kierrätetty Valo&Tilasta Sisutus Laventelin tarpeisiin jo pidemmän aikaa.
– Kestävän kehityksen nimissä, julistaa Peri. – Yhteistyö ei ole toiselta pois, vaan molemmille enemmän, summaa Vapalahti.


Teksti: Pia Puheloinen


Jaa tämä artikkeli

Liity jäseneksi!

Yhdistyksen jäsenistö koostuu alueen yrityksista sekä yhteisöistä. Jäseneksi voi liittyä helposti hakulomakkeella. Jäsenyyden hinta riippuu yrityksen koosta. Yhteisöjäsenille sekä yksityishenkilöille on omat hinnat.

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Sanna Vapalahti, puheenjohtaja
kehittyvahamina(at)gmail.com

KeHa ry muualla verkossa

© Copyright 2022- Kehittyvä Hamina ry, Jaakko Leislahti Oy. Oikeudet muutoksiin pidätetään