Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Kesätöitä setelillä - tarinoita ja tekijöitä

Haminan kaupunki tukee haminalaisia yrittäjiä ja yhdistyksiä 15 -17 vuotiaan nuoren palkkaamiseen kesätöihin kesätyösetelin avulla. Yhden setelin arvo on 300€. Nuoren työaika 6 h/pv ja työn kesto 10 päivää. Yritys/yhdistys maksaa nuorelle palkkaa 335 € (+ sivukulut). Kampanjaa koordinoi Haminan kaupungin työllisyysyksikkö. Kesätyösetelit ovat kesällä 2017 Haminassa käytössä ensimmäistä kertaa. Kampanjaan on lähtenyt mukaan 28 työnantajaa, kesätyöseteleitä on myönnetty yhteensä 71 kpl.

SUOMESSA ON VAHVA KESÄTYÖKULTTUURI

Sara 16 v. ja Maria 15 v. yllättyivät iloisesti siitä, että kesätyö ei painottunutkaan pelkästään toimistotöihin, vaan tuntumaa Kehittämisyhdistys Sepra ry:n toimintaympäristöön sekä sen koordinoimiin hankkeisiin haettiin myös kentältä. Työnkuva on sisältänyt muun muassa kaupunkisuunnistuksen suunnittelua sekä ESR-hankkeista tiedottamista.

Nuoret pitävät aikuiset kartalla

Leader Sepran kesätyönuoret toivat tullessaan paitsi paikallistietoutta, myös tuulahduksen kansainvälisyyttä; Sara viettää Brysselin Eurooppa-koulusta lomaa kotikaupungissaan Haminassa. – Suomessa on vahvempi kesätyökulttuuri kuin Belgiassa, hän kuvailee.
Koordinaattori Heidi Hansèn pitää tärkeänä kuunnella ja kuulla nuorten ajatuksia. – He pitävät meidät kartalla ja parhaimmassa tapauksessa vähän pöllyttävät toimintatapojamme, hän sanoo.
Sepra aikoo aktivoida uudestaan nuorisotiiminsä, johon toivotaan nuorten vuorovaikutteista osallistumista. Haminan nuorisovaltuustossa toimiva Maria lupaa ottaa kopin nuorisovaltuuston ja Sepran välisessä kontaktoinnissa.
– Nuorisohankkeiden asiantuntijuus löytyy nuorista itsestään, summaa Hansèn.

Itsevarmuutta, rahaa ja työelämätietoutta

– Eka päivä jännitti, myöntää Maria, mutta kertoo työkokemuksen lisänneen itsevarmuutta. Myös työn lomassa tehty vierailu Harjun oppimiskeskukseen varmisti tulevaisuuden suunnitelmia: – Ihastuin opiskeluympäristöön! Toiveammattina on ratsastuksen ohjaaja. Myös Saran tulevaisuuden suunnitelmat ovat selkeät. – Arkkitehtuuriopinnot - jossakin päin Eurooppaa.
Rahan lisäksi tytöt ovat tyytyväisiä kertyneeseen työelämätietouteen. Työaikaa ja tuntimäärää he pitävät sopivana. – Työajoissa on joustoa, he toteavat. – Mutta tunnit pitää tietysti tehdä täyteen.
Ohjaajaansa tytöt kehuvat kilvan. – Asioita on selitetty selkeästi ja riittävästi, he kiittelevät.
– Meitä käskytetään nätisti, he nauravat.

Teksti: Pia Puheloinen

MYÖS VANHEMMILLA ROOLI NUOREN KESÄTYÖNHAUSSA

Viisitoistavuotiaan Eevin äiti vinkkasi tyttärelleen kesätyösetelistä, Eevin isä vei kapulaa eteenpäin ja oman moottoripyöräajokortin suorittamisen yhteydessä kysäisi Koiviston Autokoulusta kesätöitä tyttärelle. – Eevi itse lunasti loput, naurahtaa Ritva Koivisto.

Kesätyöpesti on Eevin ensimmäinen, TET-jaksolla hän on ollut apteekissa. Taitoluistelua harrastava tyttö on tyytyväinen itsenäiseen kesätyönkuvaansa. – Arkistointia ja lähetin hommia, hän kuvailee.

Asiakkaana lapsenlapsenlapsia…

Vuonna 1953 perustetussa Koiviston Autokoulussa on totuttu toimimaan nuorten kanssa. – Nuorista muodostuu suurin asiakaskuntamme, toteaa Koivisto.
Rento ja vuorovaikutuksellinen tunnelma välittyi myös Eevin kesätyökokemukseen. – Kaikkien kanssa on helppo jutella.

Koiviston Autokoulussa ei - alan luonteesta johtuen - ole ollut paikkaa kesätyönuorille, mutta positiivinen kokemus kesätyösetelin myötä antaa aihetta pohtia jatkoa.
– Mapit tulivat ojennukseen! iloitsee Koivisto.

Sittenkin mopokortti

Kunnianhimoinen Eevi tähtää korkealle. – Olen aina tiennyt haluavani lääkäriksi, b-vaihtoehtoa ei oikeastaan ole, hän sanoo ja myöntää matematiikan, fysiikan ja kemian olevan hyvin hallussa. Jatkossa sosiaali- ja terveysalan kesätyöpaikat kiinnostavat. – Ne tukevat opiskelusuunnitelmia.

Tuleva tili on käytännössä käytetty: kesätyöympäristön myötä Eevi innostui hankkimaan itselleen mopokortin. – Olin ajatellut aiemmin, etten sitä hanki, mutta huomasin, ettei se olekaan monimutkaista. Kurssi alkaa kuun lopussa ja skootteri odottaa jo autotallissa, hymyilee Eevi.

Teksti: Pia Puheloinen

ENNAKKOLUULOTTOMUUS POIKII TÖITÄ

Juhaa 17-v., ei arpa suosinut kaupungin kesätyöhaussa, mutta kekseliäs kaveri otti yhteyttä oman kylän yrittäjään, Merja Koskenkorvaan: aktiivisuus tuotti kymmen päivän kesäsetelityöpaikan käsityöalan yrityksessä nimeltään Kissanviiksi. Lukion kolmannelle luokalle menevä Juha myöntää astuneensa itselleen vieraaseen ympäristöön; käsityöala ei liippaa edes läheltä omia harrastuksia. – Hain uutta kokemusta ja olen saanut sitä asiakaspalvelun kautta. Myös hyllytys ja hinnoittelu ovat olleet osa Juhan työnkuvaa, kuten myös lasten kesäkerhon ohjaajana toimiminen.

Työntekoa eikä oleskelua

Juha pelaa jalkapalloa pääasiassa PeKan kakkosjoukkueessa sekä ajoittain A-junnuissa. Työpäivien jakautuminen useammalle viikolle mahdollisti sen, että aikaa löytyi myös pelien lisäksi tuomarointiin sekä rippikoulun isosena toimimiseen. Juha kiitteleekin työnantajaa joustavuudesta. Koskenkorva puolestaan pitää Juhan työpanosta merkittävänä. – Juha myös tarttui kaikenlaisiin töihin reippaalla otteella ja hyvällä asenteella. Sain heti vaikutelman, että hänestä on hyötyä eikä riesaa, tokaisee Koskenkorva.

Molemminpuolinen hyöty

Koskenkorva toteaa kaupungin olevan laaja; hän kokee kesätyösetelin hyödyttäneen myös kylillä sijaitsevia yrityksiä. – Ensi kesänä voisin ottaa pari kolmekin nuorta kesäsetelillä töihin, hän arvelee.

Rahan lisäksi Juhaa motivoi tekeminen. – Itselle tulee hyvä fiilis, kun voi olla hyödyksi, hän kuvailee. – Ja hyvä, että on tekemistä, muuten menee helposti pleikkarin peluuksi. Myös kuva yrittäjyydestä on selkiytynyt. – Rankkaa hommaa, sanoo Juha. Se on hienosti sanottu kaverilta, joka itsekin aikoo hakeutua vaativalle alalle: poliisin tai palomiehen työ tuntuisi omalta.

Teksti: Pia Puheloinen

RAKENNUS SUORTTI JA KESÄRAKSALAISET

Haminan lukiota käyvälle Teemulle, 17 v. sekä Ekamin talonrakennusalalla aloittavalle Elialle, 16 v. kävi hyvä tuuri: kesätyösetelin myötä saatu kymmenen päivän työputki piteni usean viikon palkkatyöksi. Pelkästä onnesta ei kuitenkaan ollut kyse. – Pojat lunastivat jatkopestin työnteon asenteellaan, selvittää Päivi Suortti Rakennus Suortti Oy:stä.

Myös työnantajan pitää olla sitoutunut

Kaikki alkoi jo siitä, kun pojat osoittivat aktiivisuutensa ottamalla yhteyttä työnantajaan. Rakennus Suortille on kertynyt vuosien mittaan paljon kokemusta opiskelijoiden työharjoittelusta, mutta kesätyösetelikampanja antoi uuden sykäyksen nuorten kesätyöllistämiseen. – Tämä tarjosi hyvän tavan tutustua työntekijöihin, huomauttaa Suortti.

Rakennus Suortti hyödynsi kesätyöseteliä kolmen nuoren kohdalla. – Töitä olisi ollut enemmällekin, mutta puntarissa painaa myös resurssit työnohjauksen järjestämiseen. Suortin mielestä myös työnantajan pitää olla sitoutunut ja tarjotun työn hyödyttää kumpaakin osapuolta. Odotukset on osattava mitoittaa oikein. – Kun nuori yrittää parhaansa, se riittää, sanoo Suortti. Hän näkee nuorten onnistumisen työssä olevan paljolti kiinni myös ohjeistuksesta. – Jos homma menee ihan pieleen, niin työnantajakin voi katsoa peiliin, hän esittää.

Työelämä voittaa kouluelämän

Elia kokee työkokemuksen antaneen lisää tietoa ja kuvaa siitä, mitä raksahomma on.
– Varmistuin myös, että oikea opiskeluala tuli valittua, hän toteaa tyytyväisenä. Teemun mielestä on hyvä kokeilla erilaisia töitä, koska oma ala ei vielä ihan ole selvillä. Molemmat ottaisivat Suortilta vastaan työpestin ensi kesänäkin. – Töissä ei ole ollut tylsiä hetkiä, he tuumivat. Kun töistä pääsee kahdelta, niin vapaa-aikaa riittää ja kavereitakin ehtii nähdä.
– Ja rahaa löytyy mopo-bensaan.

­Entuudestaan toisilleen tuntemattomat kaverit ovat löytäneet työnantajan mielestä yhteisen työnteon rytmin. – He kommunikoivat keskenään hyvin, kiittää Suortti. – Sellainen vaikuttaa paitsi varsinaiseen työhön niin myös työilmapiiriin.
– Meistä on tullut kavereita! lisäävät pojat.

Teksti: Pia Puheloinen

AKTIIVISUUTTA JA TUURIA

Haminan Palloilijoiden C-sarjassa sekä maakuntasarjassa pesistä pelaava Jere 16 v. halusi mahduttaa kesäänsä pelien ja pesisleirien lisäksi myös työntekoa, joten hän marssi kaupunkilehti Reimariin päätoimittaja Jorma Haapamäen pakeille. – Kävi tuuri, tuumaa Jere. – Hain ensimmäistä kertaa kesätöitä, tosin yritin ensin paria muutakin paikkaa.

Kaupunkilehti Reimari tarjoaa kesän aikana töitä kahdelle nuorelle. – Kysymys on ennen kaikkea halusta antaa tuntumaa alasta ja tukea nuoria kesätyön muodossa, Haapamäki esittää. – Kesätyösetelien myötä työnantajan rahallinen panostus on mitätön, hän kuittaa.

Kuuntele ja toimi

Haapamäki edellyttää kesätyönuoriltaan kykyä kuunnella ohjeita sekä nopeaa toimeen tarttumista. – Kamera kouraan ja kaupungille, naurahtaa Haapamäki. – Siinä kiteytyy tämän työn luonne.

Jeren mielestä työrupeama on antanut hyvää kokemusta erilaisissa tilanteissa toimimisesta. – Parasta on ollut juttujen kirjoittaminen, vaikka haastattelukysymyksien keksiminen ei aina olekaan helppoa, hän kertoo ja kiirehtää lisäämään, että kirjoittamansa jutut ovat kelvanneet melkein sellaisenaan päätoimittajalle. – Jotain pientä korjausta vain.

Tuntumaa töihin

Kymmenen päivän työjaksoa Jere pitää sopivana. – Ei liian pitkä, mutta silti saa tuntumaa alan töihin hän toteaa ja kertoo olleensa TET-harjoittelussa mm. urheiluliikkeessä sekä toimineensa urheiluselostajanakin. Reimarilta saamiaan palkkarahoja Jere veikkaa käyttävänsä ainakin pesisleireillä. Syksyllä lukiossa aloittavan ammatinvalinta näyttäytyy vielä avoimena, yhtenä vaihtoehtona jokin liikuntaan liittyvä. Mutta urheilulla hän tienaa jo nyt: – Tuomaroinnista tulee kesän aikana mukava lisä, Jere ilmoittaa tyytyväisenä.
Reimaria Jere kertoo lukeneensa jo pienestä pojasta lähtien – ainakin ne urheilujutut.

Teksti: Pia Puheloinen

NUORTEN KESÄTYÖLLISTÄMINEN ON KONKREETTINEN TUKI

– llman kesätyöseteleitä en olisi voinut palkata ketään, mutta setelin avulla kesätyön sai kolme tyttöä, kertoo Sisustus Laventelin ja Pikku-Pepitan yrittäjä Sanna Vapalahti.
Vapalahti arvelee, että kesätyöseteli on aktivoinut muitakin yrittäjiä nuorten palkkaamiseen ja uskoo sen näkyvän kesätyöpaikan onnekkaammassa saamisessa. – Toivottavaa olisi, että kaikki nuoret saisivat paikan, edes pariksi viikoksi. Nuorten kesätyöllistäminen on konkreettinen tuki nuorten syrjäytymisen ehkäisemisessä sekä työelämävalmiuksien parantamisessa.

Sanna odottaa apulaisiltaan aktiivisen myymisen otetta sekä oma-aloitteisuutta. Sitä löytyy Elisalta, 17 v., joka on ensimmäistä kertaa kesätöissä. – Hain kaupungille kesätöihin, mutta arpa ei suosinut, Elisa toteaa. – Onneksi sain tilalle tämän. Sannan liike on entuudestaan tuttu, sillä olen ollut joskus auttelemassa täällä.

Harrastuksesta rohkeutta työelämään

Elisa pitää Sannaa rentona työnantajana, joka luottaa työntekijäänsä ja antaa tehdä työtä itsenäisesti. Elisa odottaa työrupeamalta lisää valmiuksia asiakaspalveluun. Kymmenen vuoden viulunsoiton ja siihen liittyvän esiintymiskokemuksen hän uskoo antaneen rohkeutta, jota voi hyödyntää myös töissä.

Kesäloman loputtua Elisa jatkaa lukion toiselle luokalle, tulevaisuuden tähtäimessä on yliopisto-opinnot. Vakavasti opiskeluun suhtautuva Elisa aikoo käyttää ison osan tulevasta palkastaan koulukirjoihin.

Turisteja vaille valmis

Sisustus Laventelin myyntialue laajenee kesätapahtumien ajaksi Raatihuoneen torille: sisustustuotteille valjastetaan yksi myyntikojuista ja siellä riittää töitä kesäsetelinuorillekin. Tulevat turistiasiakkaat eivät reipasta Elisaa jännitä, sillä asiakaspalvelu sujuu häneltä tarvittaessa myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.

Myyntikojujen vuokraus: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Teksti: Pia Puheloinen

RENTOA, MUTTA TÄSMÄLLISTÄ!

Syksyllä ammattilukion aloittava Olli 16 v. iloitsee ensimmäisestä kesätyöstään. Kello kuuden aamuherätyskään ei haittaa, sillä työpaikalla Aitolahden leipomossa odottaa hyvä porukka sekä vaihtelevat työtehtävät. – No, ahtaan rapunalustan siivous oli kyllä aikamoinen kokemus, Olli muistelee. – Mutta puhdasta tuli, kehaisee yrittäjä Jarkko Aitolahti ja molemmat nauravat päälle.

Kahden ammattimaisemman kesätyöntekijän lisäksi Aitolahden leipomoon palkattiin tänä kesänä kaksi nuorta kymmenen päivän työjaksolle. – He ovat iso apu, toteaa Aitolahti. – Leipomosta löytyy useita työtehtäviä, jotka eivät vaadi leipurin ammattitaitoa ja jotka soveltuvat nuorelle kesätyöläiselle. Kesätyöseteliä Aitolahti pitää työnantajan näkökulmasta hyvänä houkuttimena nuorten palkkaamiseen. – Ahkeruus ja täsmällisyys ovat silti pysyviä kriteerejä.

Työkokemus antaa valmiuksia

Olli kokee kesätyökokemuksen opettaneen hänelle itsekuria sekä kehittäneen yhteistyötaitoja. Hänelle on muodostunut myös kuva yrittäjyydestä. – Ja nyt tiedän, mistä leipä tulee.

Näillä näkymin Olli rakentaa lukio-opinnoista sekä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta ammattipohjaa. Tulevaisuudessa työpaikkana voisi hyvinkin olla puolustusvoimat. – Tietokonehommia tai vaikka upseeriura, vaihtoehtoja on monia.

Kesälomalla ladataan akkuja

Aitolahti toivoo kesätyösetelikampanjalle jatkoa ja aikaisempaa aikataulutusta tiedon suhteen. – Kesäajan työntekijäsuunnitelmat lyödään lukkoon jo tammikuussa.

Sekä työnantaja että työntekijä pitävät kymmenen päivän työrupeamaa sopivan pituisena; siinä pääsee kyllä jo työnteon makuun. – Tosin siinä käy niin, että kun homman oppii, niin sitten pesti päättyykin, toteaa Aitolahti.

Olli odottaa kesälomalta myös lepoa. –  Syksyllä alkaa taas koulu painaa päälle, joten kesällä tarvitaan myös huoletonta aikaa.

Teksti: Pia Puheloinen

TYÖKOKEMUS MAHDOLLISTAA MATKAN MYÖS ITSEEN

– Ravimäkiyhdistyksen työpalvelujen toiminta-ajatus kiteytyy työllistämiseen ja yhteiskunnalliseen tekemiseen, kuvailee palvelupäällikkö Pirjo Lanki. – Siten halusimme ilman muuta lähteä mukaan kesätyösetelikampanjaan. Ravimäkiyhdistys työllistää kesätyösetelin voimin peräti kymmenen nuorta, joista kolmelle työtehtävät löytyivät työpalvelujen puolelta. Heistä yksi on Joonas 17 v., jonka työnkuva on rakentunut mm. kalustoon liittyvistä järjestelytehtävistä Bastionissa sekä roskien keruusta satama-alueella. Myös ruohonleikkuu on tullut tutuksi.

Sosiaalinen metallimies

Joonas opiskelee Ekamissa kone- ja metallialan perustutkintoa ja omaa aiempaa kesätyökokemusta rakennushommista. Hyppäys Ravimäkiyhdistyksen edustamaan sosiaalialan ympäristöön on sujunut hyvin. – Jo työhaastattelussa Joonas osoitti olevansa juuri sopivan tyyppinen henkilö meille, toteaa Lanki. – Meillä korostuvat yhteisöllisyys ja hyvät vuorovaikutustaidot ja Joonaksesta välittyi heti, että hän tulee pärjäämään työympäristössämme. Joonas puolestaan kiittelee monipuolisten työtehtävien lisäksi kivoja työkavereita ja työyhteisön hyvää henkeä. – Joka aamu on ollut mukava tulla töihin.

Työpanos on osattava ottaa

– Uuden henkilön – myös kesätyöntekijän ­– ottaminen työyhteisöön vaatii hyväksyvän ilmapiirin lisäksi toimivaa ohjausta. Lisäksi työntekijä aiheuttaa aina kustannuksia. Mutta hänestä saa myös aina sen työpanoksen, jonka osaa ottaa, Lanki summaa.

Työn kestoa Joonas pitää sopivana, vaikka pidempäänkin rupeamaan rahkeet olisivat riittäneet. – Kiva, että aikaa riittää myös lomailuun. Tuleva tiliä Joonas ei aio tuhlata, vaan se menee säästöön, sillä nuorella miehellä tulevia hankintakohteita riittää: – Lomamatka, auto…

Lanki näkee, että sosiaaliala tarjoaa muidenkin alan työntekijöille mahdollisuuden löytää itsestään uusia puolia. – Uusia ja hyviä kokemuksia tarvitaan matkan varrella, ne kantavat ja kannattelevat.

Teksti: Pia Puheloinen

HERÄTYS JA TÖIHIN!

Tähän asti vain oman huoneen siivouksessa pitäytynyt, kuusitoista vuotta täyttävä Jere otti rohkeasti vastaan ensimmäisen kesätyöpaikkansa koti- ja pihasiivouksen parissa. Työnantajana hänellä oli Koti- ja piha-apu Sari Kotiranta. Työkokemusta karttui siivouksen ja pihahommien lisäksi muun muassa asiointiapuna toimimisesta. – Loppujen lopuksi työssä oli vapaampaa kuin koulussa, kertaa Jere palkallista työrupeamaansa. TET-jaksoilla hän on ollut kahvilassa sekä jäähallilla.

Lähtökohtana työkokemuksen tarjoaminen

– Kesätyösetelin avulla halusin herätellä omaa Jerry-poikaani työelämän pariin, mutta lopulta päätin ottaa myös naapurinpojankin töihin, Kotiranta kuittaa. Lähtökohtana Kotirannalla oli pikemminkin työkokemuksen tarjoaminen kuin työntekijän tarve. Toisaalta hän kokee saaneensa kymmenen vuoden yrittäjyyden ja yksintyöskentelyn jälkeen myös kokemusta työnantajana toimimisesta. – Oli hyvä fiilis, kun sai jakaa töitä, hän sanoo pilke silmäkulmassa.

Työnantaja on myös ohjaaja

Työpäivät eivät Jeren mielestä olleet rankkoja. – Joskus koulupäivät saattoivat olla pidempiä, hän toteaa. Kotiranta kiittää Jereä hyvin hoidetusta työstä. – Ongelmia ei ollut, Jere teki reippaasti kaiken pyydetyn, hän kertoo ja myöntää, että naapurinpoikaa oli helpompi ohjata kuin omaa. – Oma poika saattoi yrittää käyttää hyväksi sitä, että pomona on oma äiti, Kotiranta nauraa. Hän sanoo tarttuvansa kesätyösetelitarjontaan myös jatkossakin, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Pojilla tähtäin lienee ensi vuonna kaupungin kesätyötonnissa. – Ainakin se on yksi vaihtoehto, toteaa Jere tyytyväisenä siitä, että taskussa on nyt oikea työtodistus. Ja rahaa. Sitä voi käyttää vaikkapa tulevaan Linnanmäen reissuun. – Bussiliput on jo ostettu, Jere hymyilee.

Teksti: Pia Puheloinen

NUORET KULTTUURIN VÄLITTÄJÄNÄ

Kun Rodnik ry:n toimijat kuulivat kesätyösetelistä, he päättivät oitis tarttua tilaisuuteen ja ottaa kolme nuorta avustajiksi lasten kesäkerhoon. Työpaikkahaastattelujen jälkeen kerhoavustajien pestiin valittiin Maria 16 v., Rikhard 16 v. ja Leonardo 15 v. Kesätyöntekijöiltä edellytettiin venäjän kielen osaamisen lisäksi vastuullisuutta ja täsmällisyyttä. – He ovat lunastaneet kaikki odotukset, kiittelee Elena Suur-Uski. – Lisäksi he ovat kohteliaita nuoria, joiden kanssa on ollut helppo tulla toimeen.

Rodnik ry:n järjestämään kesäkerhoon osallistui yhteensä 16 lasta. He olivat iältään 7 -12 -vuotiaita. Kerhon teemana oli ”harrastusiloa lapsille” sisältäen mm. tutustumista eri urheilulajeihin sekä retkeilyä. – Kerhoavustajat olivat todella tarpeen, toteaa Suur-Uski. – Ilman kesätyöseteleitä olisimme tuskin voineet heitä kuitenkaan palkata.

Vuorovaikutustaidoille käyttöä

Kesätyöseteli avasi kaikille kolmelle nuorelle mahdollisuuden ensimmäiseen kesätyökokemukseen. Viimeisenä työpäivänä fiilikset ovat edelleen hyvät, vaikkakin nuoret myöntävät, että lasten parissa työskentelyyn liittyy myös haasteita. – Järjestyksen pitäminen ja vuorovaikutus ovat olleet keskeisiä asioita, he tuumivat.  – Kivointa on ollut vierailut lasten kanssa eri paikoissa sekä tutustuminen uusiin ihmisiin, summaa Maria. Leonardo pitää tärkeänä, että on voinut antaa oman panoksensa lapsien tutustuttamisessa suomalaiseen kulttuuriin. – Kesäkerhoon osallistui myös lapsia, joille Suomi ja suomalaisuus näyttäytyvät vielä vieraana, hän kertoo.

Kokemukset selventävät suuntia

Rikhardin mielestä kaikenlaiset työkokemukset ovat tervetulleita, sillä ne auttavat selventämään omia tulevaisuuden opiskelu- ja työelämäsuuntia. Lähitulevaisuus on jo selvillä: syksyn tullen molemmat pojat aloittavat lukio-opinnot. Niihin tähtää vuoden päästä myös Maria.

Työaikaa kolmikko piti sopivana. Myös rahalliseen korvaukseen nuoret ovat tyytyväisiä, vaikka käyttöä tietysti suuremmallekin summalle nuorilla löytyisi. – Mieluummin töitä pienellä palkalla kuin ei ollenkaan, kiteyttää Rikhard reippaan ryhmän mietteet.

Teksti: Pia Puheloinen

VENLA VIIHTYY VALOSSA JA TILASSA

Venla 16 v., sai tiedon kesätyösetelistä Kehittyvä Hamina ry:n ja Haminan te-toimiston järjestämässä Kesätyö-tapahtumassa. – Kun kaupungin nettisivuille ilmaantui lista setelityönantajista, päätin heti hakea Valo&Tilaan, kertoo Venla. – Minulla oli positiivinen fiilis kaupasta. Yrittäjä Susanna Peri oli puolestaan päättänyt ottaa ensimmäisen ovesta sisään astuvan nuoren, jos vain olemus olisi kohdallaan. – Venla odotti oven takana heti seuraavana aamuna, jo vähän ennen aukioloaikaa, nauraa Peri, jolla on paljon kokemusta työntekijöistä ja -harjoittelijoista; tällä erää hän voi olla tyytyväinen. – Venla on ulospäinsuuntautunut ja omatoiminen, hän uskaltaa ottaa heti kontaktin asiakkaaseen eikä pelkää kassatyöskentelyäkään, summaa Peri.

Vastuuta asiakastyytyväisyydestä

Syksyllä lukioon suuntaava Venla tuntee saaneensa kesätyörupeamasta monipuolista työkokemusta – ja tietysti odotettua omaa rahaa. Kymmenen päivän työrupeamaa hän pitää sopivana, mutta viisitoistapäivääkin kelpaisi. Urheilullinen Venla harjoitteli ysiluokalla yrittäjyyttä NY-yrityksessä nimeltään Tehotytöt, joka veti liikuntakerhoa lapsille. – Se opetti hurjasti vastuuntuntoa ja sen, että on pakko keskittyä siihen, mitä tekee, kertoo Venla. Hänen mielestään yrittäjyysharjoittelusta on ollut hyötyä myös kesätyössä. – Asiakkaan tyytyväisyys on tärkeintä, hän tietää. – Asiakashan se työnantaja lopulta on, lisää Peri.

Kaupungin panostuksesta iloitaan

Venla tuntee nuorten turhautuneisuuden kesätyömarkkinoilla: – Työnantajat edellyttävät aiempaa työkokemusta, mutta mistä sitä voi saada, jos ei pääse ensimmäiseenkään työpaikkaan?! hän harmittelee. Susanna Peri myöntää, että ilman kesätyöseteliä yritys ei olisi voinut palkata nuorta kesätöihin. – Ja ilman kesätyöseteliä en olisi saanut tätä ensimmäistä työpaikkaani, lisää Venla. – Tämä on ollut tärkeä mahdollisuus.

Teksti: Pia Puheloinen

 

 

 

 

 

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!