Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Paluumuuttajasta yrittäjäksi

Kolmetoista vuotta sitten Petroskoista Haminaan muuttanut Svetlana Gubareva kuuli koko lapsuutensa ajan suomen kieltä; hänen isoäitinsä oli kotoisin Oulusta. Suomeen Svetlanaa houkutti rauhallinen elinympäristö ja korkeampi elintaso. Paluumuuttajan arki alkoi Jamilahden kansanopistossa kaksivuotisella suomenkielenkurssilla, jota seurasi TE-toimiston järjestämä myynti- ja palvelualan kurssi. Venäjältä hankittu kampaajan ammattitaito ja yli kahdenkymmenen vuoden työkokemus viitoitti lopulta tien yrittäjäksi. Svetlanan parturi-kampaamo on toiminut jo seitsemän vuotta Haminan keskustassa, Panimokadulla. Asiakaskunta koostuu sekä venäläistaustaisista asiakkaista että kantasuomalaisista.

Töihin vaikka pyhäpäivänä

 – Asiakkaista tulee usein ystäviä, iloitsee Svetlana, joka pitää yrityksen tukijalkana juuri vakioasiakkaitaan. Yrittäjyyden parhaita puolia ovat hänen mielestään vapaus ja joustavuus: – Tulen töihin asiakkaan tarpeen mukaan, vaikka pyhäpäivänä, lupaa Svetlana. Yrittäjyyden haasteina Svetlana kokee korkean alv:n sekä yleisen taloudellisen laskusuhdanteen vaikutukset. Yrittäjällä ei myöskään ole mahdollisuus pitkään, yhtäjaksoiseen lomaan. – Seitsemään vuoteen on mahtunut vain satunnaisia viikon lomapätkiä, kertoo Svetlana.

Viiden vuoden sykli

Paitsi ammatillisesti, Svetlana haluaa kehittyä myös ihmisenä. Asiakastyölle vastapainoa tuo Uuden Valamon ortodoksikurssit sekä lukuisat harrastukset, kuten laulaminen, kitaransoitto ja zumba. Rodnik ry:n toimintaan osallistuminen on myös tärkeä osa elämää: syksyn mittaan Svetlana on ollut mukana esittämässä venäjän- ja suomenkielistä kansanmusiikkia niin Haminassa, Kotkassa kuin Pietarissakin. Oman paikkansa elämässä saa myös basset griffon -uros Tosha, joka tarkoittaa suomeksi toivetta. Svetlana itse kieltää asettaneensa tulevaisuudelle erityisiä toiveita. – Elämäni tuntuu muuttuvan joka tapauksessa aina viiden vuoden välein, nauraa Svetlana. – Mutta työ, terveys ja tyytyväiset asiakkaat, summaa Svetlana. – Ne olisivat hyvä perusta elämälle.

Teksti: Pia Puheloinen

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!