Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Rodnik ry - kohtaamisten mahdollistaja

Rodnik-sanan käsite on laaja, se tarkoittaa yhtä lailla kirkasta luonnonvesiaihetta, kuten lähdettä, mutta pitää myös sisällään ajatuksen sukulaisuudesta. Haminalaisille Rodnik ry:n toimipiste Vallikadulla on tullut tutuksi venäläistaustaisten paluu- ja maahanmuuttajien yhteisenä olohuoneena, josta löytyy seuraa niin kuulumisien vaihtoon kuin tarvittaessa neuvontaa ja ohjausta vaikkapa viranomaiskaavakkeiden täyttöön.  Vuonna 2002 perustetun yhdistyksen keskeisiä toimintoja ovat myös erilaisten tapahtumien järjestäminen sekä monikulttuurisuuden edistäminen; yhdistys on mukana aktiivisesti muun muassa taidenäyttely- ja kuorotoiminnassa sekä matkailujärjestäjänä.

Vapaaehtoistyö on kantanut pitkälle, mutta perustoiminta tarvitsee lisää resursseja. Rodnik ry:n historia käsittää yhdentoista vuoden ajan sekä kolmivuotisia työvoimapoliittisia hankkeita että lyhytaikaisempia hanketoteutuksia eri ikäisille, kuten lasten ja senioreitten kerhotoimintaa. Hankkeet mahdollistivat myös esimerkiksi tulkkaus- ja käännöstöiden suorittamista. – Tämä on tärkeä paikka sekä lapsille että aikuisille, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Alla Suoninen ja harmittelee, ettei tällä erää hankerahoitusta ole näköpiirissä. Hankerahoituksen loppuminen on vaikuttanut myös toisen yhdistyksen puuhanaisen, Irina Saraykinan, työaikaan: Irina työskentelee yhdistyksessä nyt osa-aikaisena. Yhdistys toivoo tulevaisuudessa varmempaa rahoitusta, joko hankkeiden tai liiketoiminnallisuuden myötä: osuuskuntatoiminnan mahdollisuutta kartoitetaan parhaillaan.

Yhdistykseen kuuluu 142 henkilöjäsentä ja kaksi yhdistysjäsentä. Rodnik ry tekee niin ikään vuorovaikutteista yhteistyötä muiden yhdistysten sekä seurojen kanssa. Rodnik ry:n tiloissa oli vuonna 2017 peräti 2 866 kävijää, pääosin venäläistaustaisia. – Mutta meille ovat kaikki tervetulleita, myös suomalaiset! Alla ja Irina sanovat kuin yhdestä suusta. – Uusille ideoille ja ihmisille on tilaa. Uudet kävijät löytävät tiensä Rodnik ry:n piiriin yleensä yhdistyksen kotisivujen kautta ja te-palvelujen kautta. Myös sosiaalinen media on tärkeä viestintäkanava. Molemmat naiset pitävät yhdistyksen toimintaa alueellamme ainutlaatuisena.
– Toiminta on erittäin monipuolista ja aktiivista ja ennen kaikkea räätälöityä, itse tehtyä. – Mutta tärkeintä on mahdollisuus kohtaamisiin.

Teksti: Pia Puheloinen

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!