Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Oma paikka maailmassa

Portugalissa biologiksi valmistunut Joana rakastaa Suomen luontoa, ihailee sen moninaisuutta ja arvostaa sen puhtautta. Portugalin ympärivuotisiin aurinkopäiviin tottunut Joana myöntää kuitenkin, että Suomen valottomimmat talvikuukaudet ovat hänelle vaikeita; kylmä ja pimeä vaativat yhä totuttelua – ja kummallinen kieli. Joanalla on takan vuoden pituinen suomen kielen peruskurssi Jamilahden kansanopistossa. Hän toivoo voivansa jatkaa opiskelua syksyllä, sillä hän tietää, että kielen hyvä hallinta parantaa paitsi työllistymismahdollisuuksia, niin auttaa myös ymmärtämään uuden kotimaan ihmisiä, heidän ajatuksiaan ja tapojaan. Joana kiittääkin Jamilahden kansanopiston opetusta, joka tarjoaa kielenopetuksen lisäksi paljon kulttuurituntemusta. Myös monikansallinen opiskeluryhmä tuo lisäarvoa opiskeluun: – On hienoa oppia tuntemaan erilaisia ihmisiä, eri kansallisuuksia ja erilaisista lähtökohdista tulleita.

Joana työskentelee kesän siivoojana Jamilahden kansanopistossa.  Vanhan kartanon alue on laaja ja tekemistä riittää. Joana on tyytyväinen kesätyöhönsä, vaikka mieli halajaakin oman alansa, meribiologian, pariin. – Olen sydämeltäni biologi, eläimet ja kasvit ovat maailmaani. Mutta ensin pitää saada suomenkielentaito riittävälle tasolle, hän lausuu päättäväisenä. Joanalta luonnistuu portugalin ja suomen kielen lisäksi englanti sekä espanja ja ranska.

Suomessa Joanaa aluksi ihmetytti korkea verotus, mutta hän on tullut ymmärtämään asian. – Suomessa on korkeatasoinen sosiaali- ja terveydenhuolto sekä hyvät koulutusmahdollisuudet, Joana luettelee. Hänen mukaansa Portugalissa ei esimerkiksi ole mitään opiskeluun liittyviä taloudellisia tukia, vaan vanhemmat joutuvat maksamaan lastensa yliopisto-opiskelun. – Ei ole ihme, että monet suomalaiset ovat niin korkeasti koulutettuja, hän summaa.

Haminaa Joana kuvailee kauniiksi, mutta pieneksi kaupungiksi. – Samoihin ihmisiin törmää jatkuvasti, hän nauraa. – Jopa linja-autonkuljettajakin tietää, miltä pysäkiltä tulen ja missä jään pois. Portugalista Joana kaipaa vain kahta asiaa – Rakastan portugalilaista ruokaa ja aurinkoa! Biologin työt löytynevät aikanaan muualta kuin Haminasta, mutta kaksi ja puoli vuotta on kuitenkin osoittanut, että hän on löytänyt oman paikkansa maailmassa; uusi kotimaa tuntuu kodilta.

Teksti: Pia Puheloinen

 

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!