Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Hyvän mielen kesätöitä

Kiitos yrittäjä, kun annoit kesätöitä! Kesätyö opettaa nuorelle työelämätaitoja, avaa työelämäpolkuja sekä ehkäisee syrjäytymistä. Kesätyön tarjoaminen on yhteiskuntavastuuteko, joka luo myös positiivista yrityskuvaa; sosiaalinen media kiirii kauas ja nopeasti. Tässä poimintoja kesätyönantajista ja -tekijöistä:

Ravintola Kamun vuoropäällikkö Riitta Nihtilä kiittää Venlaa 15 v., ja Anttia, 16 v. tilannetajuisiksi, itsenäisiksi ja iloisiksi kesätyöläisiksi. – Suorastaan täydelliset rekryt. Myös nuoret ovat tyytyväisiä työpaikkaansa. – Kassatyön ja tiskien hoitamisen lisäksi saa olla salissa tarjoilemassa ja täyttää lounaslinjastoa, luettelee Venla. Myös Antin mielestä on tärkeää, että työtehtävät ovat vaihtelevia. –  Erilaisten ihmisten kohtaaminen on vielä hyvä lisä työnkuvaan, hän kertoo. Molemmille nuorille peruskoulun TET-jakso on ollut väylä saada kesätöitä. – Se on hyvä tilaisuus nuorelle tutustua työpaikkaan ja työnantajalle nuoreen, he summaavat ja kehottavat muitakin nuoria olemaan rohkeita työnhakijoita ja näyttämään työpaikalla hyvät puolensa. Venla aloittaa syksyllä lukio-opinnot, Antti menee lukion toiselle. Vaikka ravintola-alan kesätyö maistuukin ja palkkakin on ok, on tulevaisuus muualla: molemmat tähtäävät yliopisto-opintoihin. – Nyt toteutui kuitenkin lapsuuden unelma, paljastaa Venla. –  Leikin aina kahvilan ja ravintolan pitäjää.

Eläintenhoitajaksi valmistunut Riikka, 28 v., tuntee olevansa omalla alallaan. – Kiva tavata asiakkaita – ja asiakkaiden lemmikkejä – jotka ovat myös aina tervetulleita Musti ja Mirri -myymälään, hän kertoo innostuneena. Yrittäjä Satu Piispa sanoo huomaavansa jo haastattelussa, kuka on oikeasti kiinnostunut alasta. – Työnhakijan on ”myytävä” itsensä minulle, hän sanoo. – Kesätyöntekijältä vaaditaan aktiivisuutta opetella tuntemaan toimintaympäristö ja tuotteet. Meille tulee jatkuvasti uutuuksia ja valikoima pitää hallita. Myös joustavuutta tarvitaan ja vaikka myyntikokemusta ei olisikaan, niin omaa intoa on pakko olla, painottaa Piispa. Riikka on työskennellyt myös tuotantoeläimien parissa. – Navettatöissä oppii vastuunkantoa ja oma-aloitteisuutta, tarpeen tullen pitää osata improvisoida, hän nauraa. Riikan kesätyöpesti on neljän kuukauden mittainen. Aika näyttää, mihin seuraavaksi, Riikka pohtii. – Myös klinikkapuoli kiinnostaa.

Haminan S-market työllistää tänä kesänä 8 kesätyöntekijää ja 10 Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelijaa. Yksi kesätyöntekijöistä on Kaisa, 20 v., ylioppilas ja merkonomi, joka aloittaa syksyllä Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa tradenomiopinnot, osaamisalanaan liiketoiminta ja logistiikka. – Täällä on ihan paras työporukka! Oli helppo tulla töihin tuttuun taloon, olen ollut täällä työssäoppimassa ja tein ammattiosaamisen näytötkin täällä. Niihin sain hyviä vinkkejä ammattitaitoiselta ja auttavaiselta henkilökunnalta, kiittelee Kaisa. – Tykkään asiakaspalvelusta, kassalla ja palvelutiskillä on kiva työskennellä. Olen myös huomannut, että paineensietokykyni on kasvanut, hän tuumaa tyytyväisenä. Kaisa on opiskellut kaupanalan venäjää ja aikoo jatkaa venäjänkielen opiskelua myös ammattikorkeakoulussa. Tulevaisuudessa siintää yhtenä vaihtoehtona logistiikka-alan esimiestehtävät. 

Yrittäjä Satu Peltola nappasi parhaan päältä! Kotipizzan kesätyöntekijä Eemil 17 v., ylti valtakunnallisen Taitaja 2016 -kilpailun finaaliin osaamisalueenaan asiakaspalvelu ja myynti. – Eemil on todella myynti- ja asiakaspalveluhenkinen, kehuu Peltola. – Ja lisäksi avoin, reipas ja joustava. Eemil opiskelee ammattilukiossa; hän suorittaa ammatillista perustutkintoa ja ylioppilastutkintoa rinnakkain. – Vuoden päästä valmistun merkonomiksi ja v. 2018 on ylioppilasjuhlat. Eemil oli ensimmäisen kerran töissä Kotipizzassa opiskeluihin liittyvän työssäoppimisen puitteissa, ja sen jälkeen jatkoa on riittänyt. – Tykkään paikasta ja ihmisistä ja Satun kanssa synkkaa hyvin, hän summaa. Tulevaisuudessa yrittäjyys voisi olla se oma juttu, ainakin se on yksi vaihtoehto.

Lukiolaisilla, Annalla 17 v. ja Maijalla 16 v., on onni viettää neljä viikkoa kesätöissä Haminan kaupungin museopalveluissa. – Olen aina ollut kiinnostunut kulttuurista ja historiasta, perustelee Anna hakeutumistaan museotöihin. Tulevaisuuden opiskeluvaihtoehdoksi hän pohtii mm. uskontotiedettä. Myös Maija haki ensisijaisesti töihin museolle. – Minulla on mahdollisuus yhdistää kesätyö ja musiikki, Maija iloitsee. Hänen kanteleen soittoa kuullaan Vehkalahden kotiseutumuseossa ainakin Tattoo-viikolla. Museonhoitaja Taina Parikan mielestä kiinnostus alaa kohtaan takaa yleensä myös onnistuneen rekryn. – Rauhallisuus ja kärsivällisyys ovat valttia, kuten myös omatoimisuus. Asiakaspalvelu on keskeinen osa museotyötä ja siihen tulee panostaa. – Asiakas ansaitsee positiivisen museokokemuksen, painottaa Parikka.

Suvi 18 v. ja Nea 18 v. tekevät neljän viikon kesätyöpestinsä Haminan kaupungin Saviniemen hoivakodissa. Lukion kolmannelle luokalle menevällä Suvilla on aiempaa kesätyökokemusta kaupan alalta. – Hoiva-ala tuntuu mielenkiintoisemmalta, pohtii Suvi. – Se on vaihtelevaa. Siitä on vakuuttunut myös Ekamin sosiaali- ja terveysalalta lähihoitajaksi vuoden päästä valmistuva Nea. – Olen ollut töissä myös päiväkodissa. Sielläkin kaikki päivät ovat erilaisia, ja se tuo mielenkiintoa työhön. Ala tuntuu omalta. Molemmat neidot työskentelevät Saviniemen hoivakodissa ulkoiluttaja- ja viriketyötehtävissä ja ovat tyytyväisiä niin työnkuvaansa kuin palkkaansakin. Työskentely hoiva-alalla vaatii joustavuutta ja uskallusta, eikä kaikista ole siihen, tietävät tytöt. – Tämä työ vaatii rohkeutta kohdata erilaisia ihmisiä ja tilanteita.


Torikahvila Troikan kolme kesätyöntekijää saavat yrittäjä Leila Pitkäseltä paljon kiitosta: - He ovat ystävällisiä ja luotettavia, tulevat töihin silloin, kun pitää ja pärjäävät asiakkaitten kanssa. Joonas 22 v. on Troikan vakituinen kesätyöntekijä. Hän on suorittanut cateringalan perustutkinnon ja hoitaa Troikan keittiöhommat sekä torikuljetukset. – Oikein kehityskelpoinen kaveri, toteaa Leila. Yliopisto-opintoihin tähtäävä, tuore ylioppilas Linda 20 v. työskentelee torikahvilassa jo kolmatta kesää. – Ysiluokan TET-jakson ansiota, hän huomauttaa tyytyväisenä. Karla 15 v., aloittaa syksyllä lukio-opinnot. Myös hän arvostaa kesätyökokemusta ja viihtyy hyvin asiakastyössä. – Eihän parempaa kesätyötä olekaan, hehkuttavat tytöt. Yrittäjä Leila Pitkänen hehkuttaa puolestaan nuoria: - He oppivat helposti ja ovat joustavia. Aina kun heille jotain sanoo, he vastaavat ”ok, selvä!”.

 

Ville, 17 v. on yksi Puu ja Piha -yrityksen tämän kesän kolmesta kesätyöntekijästä. – Ville oli minulla töissä jo viime kesänä ja hyvin hoidettu pesti takasi töitä myös tälle kesälle, sanoo yrittäjä Jussi Suurnäkki. Lukion toiselle luokalle menevä Ville kiittelee urheilutaustaansa, jonka myötä fysiikka ei lopu kesken puu- ja pihahommissa. – Tosin minä olen puussa ja apumies maassa, tähdentää Jussi Suurnäkki ja huomauttaa kesätyöntekijän turvallisuuden olevan numero yksi. – Kaverin pitää olla myös reipas ja oma-aloitteinen, eikä hanskat saa pudota kädestä, luettelee Suurnäkki. - Pitää myös osata kuunnella ohjeita. Ville on tyytyväinen kesätyöhönsä, vaikka aikookin muulle alalle: fysioterapeutin tai urheiluhierojan ammatti kiinnostaa.

 - Tytöt hoitaa hommat hyvin! myhäilee Pentti Vilkki, Veneasema Rampsin yrittäjä. – He tekevät itsenäisesti jopa työvuorolistansa. Oma-aloitteisuus olikin yksi kriteereistä, kun kesätyöntekijöitä valittiin. Myös joustavuutta työajoissa edellytettiin sekä kohtuullista kielitaitoa ja hyvää asiakaspalveluasennetta – ja tietysti hygienia- ja anniskelupassia. Kahvila-huoltamo-jäätelökioski tarjoaa kesätöitä peräti kuudelle nuorelle, joista Pentti kaappasi kolme mukaan kuvaan: Emilia, 19 v. on tuore ylioppilas, joka tulevaisuudessa suuntaa matkailualalle. Essi, 20 v. valmistui ratsastuksen ohjaajaksi vuosi sitten. Vilma, 21 v. opiskelee ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi. - Fiksuja tyttöjä, summaa Vilkki tyytyväisenä. – Heihin voi luottaa.

 

 - Paras kesätyö tähän asti! hehkuttaa Riku 20 v. Hän opiskelee KyAmkissa liiketaloutta ja kuittaa kesätöistä palkan lisäksi myös työharjoittelupisteitä.
Lounas-Kahvila Tervasaari työllistää tänä kesänä kaksi nuorta miestä. Yrittäjä Tarja Hietanen painotti työntekijävalinnoissaan omatoimisuutta, ennakoivaa asennetta ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Myös hygienia- ja anniskelupassia edellytettiin.
- Rikusta näkee, että hän viihtyy asiakaspalvelussa, kiittelee Tarja ja lupaa, että töitä riittää Rikulle opiskelujen oheen myös kesän jälkeenkin.

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!