Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Koska minä sanon niin!

Otsikon mukainen vastaus alaisen esittämään kysymykseen saattoi joskus riittää. Mutta maailmalla ovat puhaltaneet jo pitkään uudet tuulet; autoritäärisen johtamisen on todettu olevan vain käskyttämistä ja siten molemmin puolisen kehittymisen suurin este. Tänä päivänä johtamiskulttuurin kultainen kulmakivi löytyy vuorovaikutuksellisuudesta.

Hyvä johtajuus edellyttää nykyään monipuolista itsensä kehittämistä - ja nimenomaan alaisten hyväksi, sillä paras lopputulos syntyy yhteistyönä: johtajan ei tarvitse hallita alaisensa työtä; riittää, että hän on kiinnostunut siitä ja tunnistaa sekä tunnustaa työn tärkeyden kokonaiskuvassa. Mutta pitäisikö johtajan olla kiinnostunut myös alaisensa henkilökohtaisesta elämästä? Vähintäänkin se olisi kohteliasta. Lisäksi se sopivissa määrin edesauttaa mutkatonta vuorovaikutusta sekä välitöntä työpaikkailmapiiriä.

Muutos pelottaa useimpia ihmisiä. Työpaikkamuutos pelottaa lähes kaikkia. Mutta kuinka moni yrityselämän/organisaation muutosprosessi on epäonnistunut siksi, että johto itse ei uskalla muuttua?

Kehity johtajana: https://ekami.fi/johtamisen-erikoisammattitutkinto

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Maahanmuuttajataustaisille valmennusta verkossa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, XAMK, on mukana kehittämässä maahanmuuttajataustaisille korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta verkkototeutuksena. Hankkeen tavoitteena on luoda mm. yhtenäinen hakumenettely ja se palvelee maahanmuuttajataustaisia eri puolilla Suomea. Verkkovalmennusta on tarkoitus päästä testaamaan käytännössä jo vuoden 2019 kesällä. Valmentajasta valmiiksi -hanke

Lue koko juttu

Ilmoittaudu Elomarkkina kulkueeseen

Elomarkkinat järjestetään Haminassa 9.-11.8.2018. Perinteisen avajaiskulkueen järjestämisestä vastaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kehittyvä Hamina ry. RUK:n kentältä klo 17.00 lähtevän avajaiskulkueen reitti kulkee Raatihuoneen kautta Fredrikinkadulle ja kiertää Kauppatorin Puistokadun ja Kaivokadun kautta. Avajaisohjelma alkaa heti kulkueen päätyttyä Kesäpuistossa sijaitsevan Puistotalon terassilla. 

Ilmoita oma yhdistys, seura tai yritys mukaan kulkueeseen 25.7. mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ

 

Lue koko juttu

Oma paikka maailmassa

Portugalissa biologiksi valmistunut Joana rakastaa Suomen luontoa, ihailee sen moninaisuutta ja arvostaa sen puhtautta. Portugalin ympärivuotisiin aurinkopäiviin tottunut Joana myöntää kuitenkin, että Suomen valottomimmat talvikuukaudet ovat hänelle vaikeita; kylmä ja pimeä vaativat yhä totuttelua – ja kummallinen kieli. Joanalla on takan vuoden pituinen suomen kielen peruskurssi Jamilahden kansanopistossa. Hän toivoo voivansa jatkaa opiskelua syksyllä, sillä hän tietää, että kielen hyvä hallinta parantaa paitsi työllistymismahdollisuuksia, niin auttaa myös ymmärtämään uuden kotimaan ihmisiä, heidän ajatuksiaan ja tapojaan. Joana kiittääkin Jamilahden kansanopiston opetusta, joka tarjoaa kielenopetuksen lisäksi paljon kulttuurituntemusta. Myös monikansallinen opiskeluryhmä tuo lisäarvoa opiskeluun: – On hienoa oppia tuntemaan erilaisia ihmisiä, eri kansallisuuksia ja erilaisista lähtökohdista tulleita.

Joana työskentelee kesän siivoojana Jamilahden kansanopistossa.  Vanhan kartanon alue on laaja ja tekemistä riittää. Joana on tyytyväinen kesätyöhönsä, vaikka mieli halajaakin oman alansa, meribiologian, pariin. – Olen sydämeltäni biologi, eläimet ja kasvit ovat maailmaani. Mutta ensin pitää saada suomenkielentaito riittävälle tasolle, hän lausuu päättäväisenä. Joanalta luonnistuu portugalin ja suomen kielen lisäksi englanti sekä espanja ja ranska.

Suomessa Joanaa aluksi ihmetytti korkea verotus, mutta hän on tullut ymmärtämään asian. – Suomessa on korkeatasoinen sosiaali- ja terveydenhuolto sekä hyvät koulutusmahdollisuudet, Joana luettelee. Hänen mukaansa Portugalissa ei esimerkiksi ole mitään opiskeluun liittyviä taloudellisia tukia, vaan vanhemmat joutuvat maksamaan lastensa yliopisto-opiskelun. – Ei ole ihme, että monet suomalaiset ovat niin korkeasti koulutettuja, hän summaa.

Haminaa Joana kuvailee kauniiksi, mutta pieneksi kaupungiksi. – Samoihin ihmisiin törmää jatkuvasti, hän nauraa. – Jopa linja-autonkuljettajakin tietää, miltä pysäkiltä tulen ja missä jään pois. Portugalista Joana kaipaa vain kahta asiaa – Rakastan portugalilaista ruokaa ja aurinkoa! Biologin työt löytynevät aikanaan muualta kuin Haminasta, mutta kaksi ja puoli vuotta on kuitenkin osoittanut, että hän on löytänyt oman paikkansa maailmassa; uusi kotimaa tuntuu kodilta.

Teksti: Pia Puheloinen

 

Lue koko juttu

Unelmana toiveammatti

– Mieluummin töissä kuin sohvalla, toteavat Ilona ja Maria yhteen ääneen. He iloitsevat kaupungin kesätyösetelin myötä saamastaan työrupeamasta Rodnik ry:llä. Molemmat tytöt toimivat lasten kesäkerhon ohjaajina. – Leikitään ja lauletaan ja käydään retkillä, he selventävät työkuvaansa. – Ja vahditaan, he nauravat ja myöntävät, että haastavinta on saada lapset kuuntelemaan ja tottelemaan. – Mutta kyllä he aina lopulta niin tekevät.

TET-työkokemusta molemmat ovat kerryttäneet monipuolisesti muun muassa päiväkodissa, sotilaskodissa ja kukkakaupassa, mutta kesätyönä tämä on Ilonalle ensimmäinen, Maria työskenteli samassa pestissä Rodnik ry:llä jo viime kesänä. – Oli kiva tulla tuttuun ympäristöön ja tuttujen ihmisten pariin, hän sanoo ja lisää samaan hengenvetoon, että ihan yhtä kivaa on tutustua uusiinkin ihmisiin. Kesätyön kestoa, kuuttakymmentä tuntia, tytöt pitävät sopivana. Tulevalle palkalle on selvät suunnitelmat: – Säästöön, ilmoittaa Ilona. – Käyttöön, sanoo Maria, joka suunnittelee uuden puhelimen hankkimista.

Kohti omaa unelmaa

Sekä Maria että Ilona arvostavat Haminaa asuinpaikkana. – Kaikki tarvittava on pyöräilymatkan päässä, he kiittelevät.  – Eikä ole suurkaupungin ruuhkia. Risuja saa huonoksi muuttuneet liikenneyhteydet Haminasta muualle päin Suomea. Vapaa-aikana nuorille neidoille ovat Haminan nuorisopaikoista tutuksi tulleet Jaspis ja nuorisotalo, lisäksi Ilona on mukana jo neljättä vuotta Haminan teatterin harrastusporukassa.

Molemmat tytöt suuntaavat syksyllä Haminan lukioon. – Vähän jännittää, he tunnustavat. Mutta vielä ehtii ottaa rennosti ja nauttia kesästä. Maria aikoo viettää kivoja kesäisiä hetkiä kavereiden kanssa, Ilonan suunnitelmissa on reissut Venäjälle ja Ranskaan. Ja sitten pikkuhiljaa opiskelujen myötä kohti unelma-ammattia. – Oikeastaan tällä hetkellä ainut unelma on, että saisi ammatin, jota kovasti haluaa, tytöt kuvailevat. Marian kohdalla se tarkoittaa lääkärin ammattia, Ilona pohtii vielä usean vaihtoehdon äärellä. Elämä on edessä ja se hymyilee kilpaa kesäisen auringon kanssa.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Palvelumuotoilun ja tuotteistamisen työpaja

Millainen on yrityksesi asiakaskokemus?
Millaisia tuotteita tai palveluita yrityksesi tarjoaa tulevaisuudessa?
Tunnetko asiakkaasi päämääriä? Mitkä ovat sinun?

Tervetuloa hyvinvointi- ja palvelualoille suunnatun palvelumuotoilun ja tuotteistamisen työpajaan!

Ma 10.9.2018 klo 13 – 18

Kumppanuustalo Hilma/Haminan Varuskuntakerho, Kadettikoulunk. 3

  •  Opit palvelumuotoilun, palvelun tarinallistamisen ja tuotteistamisen perusasioita
  • Saat käyttöösi hyödyllistä aineistoa, jolla pääset eteenpäin uusien palvelujen suunnittelussa
    ja tuotteistamisessa
  • Luot systemaattisempia tapoja ymmärtää asiakaskokemuksia, tunnistaa asiakastarpeita
    tai lisätä palveluusi erottuvuus- ja ainutlaatuisuustekijöitä

Työpajan sisällöllisenä ohjaajana toimii kouluttaja/muotoilija/yrittäjä Kai Hämäläinen, joka on työskennellyt pitkään palvelumuotoiluun liittyvissä tutkimus- ja kehityshankkeissa sekä alan
yrittäjänä. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita palvelumuotoilun oppikirjoihin ja ammattijulkaisuihin.

Pajalle ilmoittautuneille lähetetään ennakkotehtävä, joka otetaan pajalle mukaan.

Tilaisuudessa iltapäiväkahvitarjoilu.

Osallistumismaksu 15 €/hlö suoritetaan Kehittyvä Hamina ry:n tilille:
FI60 5506 0020 1100 01
Eräpäivä 31.8.2018
Maksun viite: työpaja + yrityksen nimi

Ilmoittautumislinkki

Lue koko juttu

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!