Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Yhdistys sai uuden puheenjohtajan

Kehittyvä Hamina ry:n vuosikokouksessa 19.3.2020 päätettiin olla keräämättä jäsenmaksuja vuodelta 2020 pieniltä yrityksiltä ja yhdistyksiltä koronan aiheuttamien menetysten vuoksi. Kokous valitsi yhdistykselle uuden puheenjohtajan, joka on jo ennestään tuttu muutaman vuoden takaa: Sanna Vapalahti, Sisustus Laventelin ja Pikku Pepitan yrittäjä. Samalla valittiin myös hallitukseen kaksi uutta jäsentä Virve Häkkinen ja Jarno Koivula. Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä ja rahastonhoitajana toimii Kirsi Pohjankoski.

Jäsenet:
Haminan kaupungin edustaja Simo Kaksonen ja hänen varahenkilönsä Minna Nordström ja Paula Kouki
Jorma Haapamäki; Hamimedia Oy/Uutislehti Reimari
Tiina Korttila; Tacci Second Hand
Sari Oleander; Taverna Tervanaru
Ville Meronen; K-Supermarket Kanuuna
Anneli Haimi, Posliinitar AnnMaarit
Anu Kaukiainen
Virve Häkkinen; Gasthaus Kallioranta UUSI

Varajäsenet:
Mervi Visuri; Haminan seudun auto
Jarno Koivula; Ilmakuvauspalvelu Jarno Koivula UUSI

Asiantuntijajäsen Cursorista Tiina Paavola
varalla Sanna Nikki

Yhteissähköposti yhdistyksen toimihenkilöille
kehittyvahamina(at)gmail.com

Lue koko juttu

Taverna Tervanarun perheyritys

Se oli oma perhe, joka sai Olli Oleanderin 23 v. innostumaan yrittäjyydestä. Ekamista kokiksi valmistunut Olli oli aiemmin työskennellyt muun muassa Kotkan Varissaaressa sijaitsevassa ravintola Vaakussa sekä Levillä. – Molemmat tahot ovat olleet hyviä kausiravintolatoiminnan oppipaikkoja, kiittelee Olli. Pieni Vuohisaaressa sijaitsevasta Haminan Pursiseuran ravintolasta Olli innostui käydessään siellä taidenäyttelyssä.

– Perheen voimin pahoiteltiin haminalaisina sitä, ettei näin loistavalla paikalla ollut ravintolatoimintaa. Mietittiin, että no, ruvetaan sitten itse, Olli naurahtaa. Näin syntyi ravintola Loisto. Nyt alkava kesä on perheyrityksen toinen kausi. Tämän kesän avajaiset ovat hieman myöhässä, johtuen tuotantotilojen remontista, jota on toteutettu hyvässä hengessä yhdessä kiinteistön omistajan, Haminan Pursiseuran kanssa.

Yrittäjäasenteella ja itseään toteuttaen

Perheyrityksen parhaimpina puolina Olli pitää sitä, että lähtökohtaisesti asioista ajatellaan melko samalla tavalla ja vähintäänkin ollaan samalla aaltopituudella - ja vaikka joskus kiireen ja paineen alla kilahtaakin, niin se ei ole koko maailmaa. – Itse toimin keittiövastaavana, äitini kulkee keittiön ja salin väliä ja nyt on siskokin aloittanut kokkiopinnot. Perheen ulkopuolisia työntekijöitä ovat ravintolavastaava sekä pari extraajaa, venekuskin hommia hoitelee kummisetä, luettelee Olli ja myöntää tiimin olevan yksi parhaimmista, jossa on työskennellyt. Olli on nähnyt useita ravintolakonsepteja ja pitää palkitsevana mahdollisuutta toteuttaa nyt omia näkemyksiä.

Yhteistyö hyödyttää kaikkia

Kiinteistö oli ilman ravintolatoimintaa useamman vuoden, mutta viime kesän perusteella asiakkaat ovat löytäneet takaisin. – Sää oli toki myös puolellamme, mutta oli meillä myös tekemisen meininki, kertoo Olli. Tänä kesänä Loisto jatkaakin hyväksi havaitulla konseptilla, joka sisältää paljon yhteistyötä myös muiden yrittäjien kanssa. – Suosittu sikajuhla toteutettiin yhdessä Takaladon Liha & Kalan sekä valaistusalan yrityksen Illumitechin kanssa, joka järjesti Loistoon myös upean Valojen yö -valaistuksen. Myös kesäterassi Aallokon uusiin vetäjiin on jo ehditty luoda yhteistyökontakti.

Ravintola Loiston kesän tapahtumatarjonta, ruokalista, vuokrasaunan uusittu konsepti ja vierasvenelaiturivaraukset www.finnrest.fi

Teksti: Pia Puheloinen

 

Lue koko juttu

Kotipizza + Social Hamburger

Jo jokusen vuoden ajan Haminan Kotipizzan yrittäjätiimi on hakenut yritykselleen kasvua lisätoiminnan avulla. – Kun Social Burgerjoint siirtyi Kotipizza Groupin alle, tuntui tämä parhaalta vaihtoehdolta, kertoo yrittäjä Satu Peltola. Satu on pyörittänyt Haminan Kotipizzaa siskonsa Sini Peltolan kanssa jo vuodesta 2010. Tänä vuonna siskokset saivat uuden kumppanin yrittäjätiimiinsä Sanna Salopaasista.

Social Burgerjoint asettuu samaan kortteliin Kotipizzan kanssa, avajaisia vietetään vapun tienoilla. Haminassa avattava hampurilaispaikka on ketjun viides, muut sijaitsevat pääkaupunkiseudulla. Konseptin idea on tarjota korkealaatuisia, mutta kohtuuhintaisia hampurilaisia. – Tässä tuodaan premium burgeri kaikkien saataville, kuvailee Satu. – Ja meillä on tosi vahva usko ja luottamus, että tämä tulee toimimaan Haminassa! Yrittäjäkolmikosta jokainen työskentelee jatkossa sekä pizzojen että hampurilaisten parissa, joskin Satu ottaa päävastuun Kotipizzasta, Sini ja Sanna Social Burgerjointista.
– Molemmat paikat ovat yhtä tärkeitä, vakuuttaa Satu.

Työtä ja työpaikkoja

Myös Social Burgerjoint toimii franschising-periaatteella. Satun kokemus franschisingista on pelkästään positiivinen. – Taustalta löytyy aina tukea, neuvontaa ja koulutusta, markkinointi on yhtenäistä ja suunnitelmallista, muiden yrittäjien kanssa vaihdetaan kuulumisia ja kokemuksia, Satu luettelee.

Uusi toiminta edellyttää myös kouluttautumista. – Onneksi työntekijät ovat olleet talossa jo niin kauan, että hommat hoituvat vaikka koko yrittäjätiimi on koulutuksessa, kiittelee Satu. Kotipizza työllistää yrittäjätiimin lisäksi kolme kokoaikaista työntekijää, hampurilaispaikan myötä rekrytointitarvetta on lisäksi kahdelle kokoaikaiselle työntekijälle. – Onhan tämä jo aika erilaista kuin alussa, jolloin olimme Sinin kanssa vain kahdestaan, Satu pohtii. – Olemme paiskineet kovasti töitä ja myynti on noussut joka vuosi. Myös ketju on mahdollistanut sen sopivilla uudistuksilla ja pysymällä ajan hermolla.

Erilaiset vahvuudet tukevat toisiaan

Satulla ja Sinillä on suurtalouskokkikoulutus, Sannalla kaupallisen alan koulutus. Satu kertoo yrittäjätiimin jäsenten vahvuuksien tukevan toinen toistaan: Satu huolehtii ja tarkkailee, että tuote on konseptin mukainen ja asiakaspalvelu kohdallaan. Sini hallitsee numerot sekä työsuhde- ja verotusasiat. Sanna on digitalisaatio-osaamisellaan vienyt tunnuslukujen seurannan ja työvuorolistojen laatimisen nykyaikaiselle tasolle. – Yhteistä meille on se, että tykkäämme kaikki varsinaisen tuotteen valmistamisesta ja asiakaskohtaamisista, summaa Satu ja nauraa: – Meillä on lisäksi samanlainen, outo huumorintaju.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Vekkuva: Mukautuminen takaa töitä

Kuvauksen ammattilainen Vesa Hovi keräsi kahdeksan vuoden ajan monipuolista kuvausalan osaamista Raikuvan Raimo Rautiaisen ohjauksessa, kunnes ryhtyi itse yrittäjäksi ja perusti Vekkuvan Raatihuoneentorin kulmalle. – Yrittäjäksi ryhtyminen kieltämättä ensin pohditutti, mutta lopulta homma pantiin pakettiin yhdessä kuukaudessa, muistelee Vesa ja kiittää sujuvasta yhteistyöstä TE-toimistoa ja Cursoria. Vesa kertoo jatkaneensa kuvausalalla Raikuvan hengessä, mutta omilla ratkaisuilla. Kaksivuotisen yrityksensä sijaintia Vesa kuvailee mielenkiintoiseksi.
– Haminan uusvanhaan keskustaan on muotoutunut modernia yrittäjyyttä. On hienoa olla siinä mukana.

Videokuvauksella hyvät näkymät

Yrittäjän oma, syvä mielenkiinto videokuvaukseen näyttäytyy tätä nykyä liiketoiminnassa: yrityksen liikevaihdosta jo puolet koostuu erilaisista videokuvauskeikoista. – Videokuvaus on tulevaisuuden juttu viestinvälittäjänä, uskoo Vesa. Mutta myös perinteisellä valokuvauksella on oma paikkansa. – Yksityishenkilöiden muotokuvat ovat yhä oleellinen osa liiketoimintaa. Valokuvauksia tehdään sekä tunnelmallisessa studiossa että ulkomaailman vaihtuvissa taustoissa. – Kuvan tavoite määrittää ympäristön, Vesa painottaa. Liiketoimintaa tukevana toimintoina hän pitää muun muassa kuvauslaitteiston neuvontapalvelua ja pientarvikemyyntiä. – On yhä olemassa vakituinen asiakaskunta, joka ostaa perinteistä kinofilmiä. Arkirutiinia ovat myös passikuvat ja kuvakioskista tulostettavat digilähtöiset kuvat.

Omasta työstä pitää tykätä

Vesa kokee kasvaneensa alalle ja myöntää tuntevansa intohimoa työtään kohtaan. Kun homma luistaa, niin tunteja ei lasketa. Myöskään haasteet eivät lannista vaan pikemminkin motivoivat. Kuvaustavasta riippumatta mieluisinta Vesalle on yhä ihmisen kuvaaminen. – Kannattaa ylipäänsä tehdä asioita, josta tykkää, se välittyy asiakkaillekin, sanoo Vesa ja raottaa omaa tulevaisuuden haavettaan. – Sellainen, jossa taiteellisuus ja teknisyys yhdistyvät: pitkä elokuva. Ei välttämättä kaupallisuuden näkökulmasta, vaan ennen kaikkea kokemuksen.

Ilo oppia toisilta

Vesa korostaa yhteistyötä muiden saman alan yrittäjien kanssa. – Toiminta on tehokkaampaa, kun on kumppaniyrittäjiä ympärillä. Jokaisella on omat vahvuutensa ja vuorovaikutuksella saadaan paras tulos. Videokuvauksessa Vesa on itseoppinut, jatkuva kiinnostus syventää omaa osaamista ja muilta videovaikuttajilta otetaan kiitollisena vinkkejä vastaan. – Kantapään kauttakin tulee oppia hankittua. Sekin tuntuu sopivan omalle luonteelle, nauraa Vesa.

Kotisivut www.vekkuva.fi

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Kirsi antaa enkelin valon loistaa!

Kirsi on aina ollut kiinnostunut henkisistä asioista. Hän oli selvänäköinen jo lapsena; hän tiesi ja tunsi, että hänellä on oma suojelusenkelinsä. Sillä tiellä hän on yhä – tai oikeastaan siinä jumalvirtauksessa hän yhä kulkee: uniin tulee neuvoja enkeleiltä ja toisaalta hän haluaa jakaa voimaansa ja edistää muiden ihmisten henkisyyden kokemuksia. Kirsi on kartuttanut enkelitietouttaan kirjallisuuden sekä verkko-opintojen kautta. Yhdysvaltojen Californiasta käsin toimiva opettaja, Anu Grace, on ollut tärkeä kanssakulkija ja opastaja. Enkeleiden henkinen kosketus on Kirsille tuttua myös tavallisessa arkipäivässä. Vuonna 2016 perustetun yrityksen nimikin, Kirsin Enkeli Valo, on saatu enkeleiltä. – Nimi resonoi minua, hän sanoo.

Unelma yrittäjyydestä

Opettaja Gracen luotsaama Unelma-yrityskurssi muuttui nimensä mukaisesti Kirsille oman unelmansa yrittäjyydeksi. Kirsin Enkeli Valo tarjoaa henkistä hyvinvointia tukevia Alh-enkelihoitoja, regressiohoitoja ja chakra-hoitoja. Hoitoja toteutetaan niin yksilö- kuin ryhmähoitona kuin myös kaukohoitona, sovittuna ajankohtana. Yrityksen markkinointi tapahtuu facebookilla ja yrityksen verkkosivujen kautta sekä enkeli-iltatapahtumilla. Itselleen voi tilata myös enkelipostia yrityksen verkkosivujen kautta. Kevätvalon myötä Kirsillä on tarkoitus järjestää enkeli-iltoja kerran kuukaudessa, vaihtuvin teemoin. Helmikuussa tehdään aarrekartta ja tietysti myös kohotetaan ihmisten energiatasoja ja opetellaan konkreettisia keinoja, miten saada yhteys omaan suojelusenkeliinsä.

– Tarkoitus on saada ihmisen oma luomisvoima käyttöön, jotta runsaus virtaisi jokaisella elämänalueella, kuvailee Kirsi. Hän näkee yrityksen liiketoiminnallakin olevan hyvät edellytykset. – Elämme aikaa, jolloin ihmisiä herätellään rakkauteen. Kun oppii itsessään näkemään rakkauden, koko maailma paranee. Enkeleillä on siinä tehtävänsä.

Henkinen hyvinvointi tukee fyysistä hyvinvointia

Enkelihoidot on tarkoitettu ihmisille, joilla on ongelmia elämänsä tasapainon kanssa.
–Tarkoitus on, että asiakkaat löytävät avullani itse voimansa ja ne lukot, jotka estävät tasapainon saavuttamisen. Kysymys on rakkaudesta. Se on enkelten viesti meille.
Kirsin mukaan esimerkiksi Saksassa annetaan henkisyyttä tukevia hoitovaihtoehtoja, mutta Suomessa pitäydytään vielä paljolti länsimaisessa lääketieteessä tyyliin ”pilleri parantaa”. Kirsi onkin kohdannut myös epäilijöitä, mutta kunnioittaa heidän mielipiteitään. – En tyrkytä omaa näkemystäni. On monia tapoja pitää huolta itsestä ja muista. Tämä on minun tapani. Luon itse oman elämäni.

Tutustu hoitoihin sekä asiakkaiden palautteisiin Kirsin Enkeli Valon verkkosivuilla www.kirsinenkelivalo.com. Voit myös pyytää tarjouksen hyvinvointitapahtumasta; kutsu ystäväsi mukaan ja viettäkää voimaannuttava hetki enkelten kanssa!

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Ville Meronen - kauppias sieluaan myöten

Hyvää kannatti odottaa: kaakonkulmalaiset ovat saaneet iloita jo vuoden päivät uudistuneesta K-Supermarket Kanuunasta. Remontti oli mittava paitsi Keskolle, myös iso haaste kauppiaalle ja henkilökunnalle. – Innostuin mahdollisuudesta tuoda kauppa nykyaikaiselle tasolle, kuvailee kauppias Ville Meronen tuloaan Haminaan, jonne kauppiaan taival kävi Taavetin, Myllykosken ja Lappeenrannan kautta. Aikaisemmin kaupanalan kokemusta oli kertynyt jo Nastolassa, Kausalassa, Mikkelissä ja Kouvolassa.
– Jäin suoraan peruskoulun jälkeen alalle, koska se tuntui omalta, kertoo Ville, joka sai jo yrittäjäperheen lapsena kipinän myyntityöhön ja yritteliäisyyteen.

Villen mielestään työ on eniten opettanut tekijäänsä, mutta lisätukea hän on hankkinut koko uransa aikana myös oppisopimuskoulutuksen kautta: – Myyjän ammattitutkinto, ruokamestarin erikoisammattitutkinto, kahden eri ryhmän kauppiaskoulutukset, kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto, yrittäjän ammattitutkinto, hän luettelee ja toteaa, ettei kauppias ole valmis koskaan. – Kaupan puolella pitää koko ajan pysytellä ajan hermolla ja keksiä jotain uutta. Myös johtamistaitoja tulee kehittää jatkuvasti. K-Supermarket Kanuunassa on henkilökuntaa pyöreät viisikymmentä. – Vaadin itseltäni paljon ja olen myös vaativa esimies, myöntää Ville. – Mutta pidän myös huolta omistani.

Nopeasti kehittyvä ala

Kaupan ala on hektistä ja kauppiaan työnkuva vaihteleva. Lisäksi kaupassa eletään aina eri vuodenaikaa. Joulunaikaan tehdään juhannusta ja juhannuksen tienoilla tilataan kinkut ja karkit. – Ruoan perusarvot säilyvät aina, mutta asiakkaat odottavat myös elämyksiä ruokapöytään, siksipä uusia ideoita makustellaan jatkuvasti. Asiakaskunnan ostovalmiuksia ei pidä vähätellä; asiakkaat ostavat laatua, kun sitä on saatavilla. Esimerkkinä Ville esittelee Kanuunan upean herkkujuustovalikoimapisteen.
– Vastaavanlaisen tarjonnan perään pitäisi matkustaa Helsinkiin saakka, toteaa Ville ylpeänä.

Uusina palveluina Kanuuna toteuttaa verkkokauppaa, kotiinkuljetusta ja noutopalvelua. Tilaukset voi tehdä joko puhelimitse tai netin kautta.

Paremman palvelun tulos

Remontin jälkeinen vuosi on synnyttänyt parhaan tuloksen koko Kanuunan historiassa. Nykyaikaisten ja avarien tilojen lisäksi Ville pitää ansiona panostusta asiakaspalveluun.
– Myyjiä on saatavilla, kassahenkilökuntaa riittää, taustatyöt hoituvat. Parempi palvelu näkyy asiakastyytyväisyytenä - ja sitä myöten kassavirtana. Myös kauppias itse nähdään usein myymälän puolella; vuorovaikutus asiakkaiden kanssa on oleellinen osa työpäivää.
– Asiakkaiden palaute on tärkeää ja se annetaan mielellään suoraan kauppiaalle.

Villeä on aina ajanut eteenpäin halu kohdata haasteita ja tehdä vaativampaa. Mutta juuri nyt kaikki on kunnossa ja tarkoitus on kehittää jo olemassa olevaa. – Näillä parhailla eväillä jatketaan, sanoo Ville painokkaasti.

Teksti: Pia Puheloinen

Lue koko juttu

Liity jäseneksi Kehittyvään Haminaan!

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.


Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Mervi Visuri, puheenjohtaja
Puhelin 040 536 1867
kehittyvahamina(at)gmail.com

Löydät meidät myös

Tilaa uutiskirje!